Monday, March 24, 2014

Tvål som fläckborttagare och tvättmedel

 Hemlagad tvål går också utmärkt att använda till att tvätta textilier med. Till detta ändamål är tvål gjord på enbart kokosfett bäst. Kokosfett är det fett som gör rent bäst av de vanligaste fetterna, men det kan vara ganska uttorkande för huden så därför använder man vanligtvis det bara som en av flera ingredienser i hand-, hår- eller kroppstvål. För kläder, mattor med mera är kokosfett dock skonsamt jämfört med många köpta tvättmedel.
För ändamålet skulle det även vara idealt med en tvål helt utan "fritt fett" i sig, men tyvärr måste man ha en liten överfettning som säkerhetsmarginal så att tvålen inte får ett överskott av lut. Ju större sats man gör desto mindre kan denna säkerhetsmarginal vara. Tvålen i receptet nedan är ca 1% överfettad.


 Ingredienser:

500g Kokosfett
230g Vatten
90g Lut
(ca 5-15ml doft- eller eterisk olja)

Annat som behövs (inget får vara gjort av aluminium eller ömtåligt):

Skyddsutrustning: skyddsglasögon, skyddshanskar och oömtåliga kläder med långa ärmar
Våg
Två skålar, en mindre och en större
En större glasburk med lock (eller en till skål samt något att röra om i den med)
Sked att mäta upp fettet med 
Microvågsugn eller en kastrull som den större skålen passar i (för vattenbad)
(En eller två termometrar)
Stavmixer
En slev eller slickepott för att få tvålmassan i formen
Form för tvålen (en tom mjölkburk passar t.ex. bra!)

Gör så här:

1. På med skyddsutrustningen.
2. Mät upp vattnet i glasburken (alternativt den tredje skålen).
3. Mät upp lutet i den mindre skålen och häll det i kärlet med vatten (inte tvärtom!) ovanför diskhon. Om du använder en glasburk så lägg sedan på locket och skaka försiktigt på burken tills lutet löst sig i vattnet. Om du använder en skål istället, rör om tills lutet löst sig.
4. Mät upp fettet och värm det tills det smälter i micro (på låg-medelhög temperatur) eller över vattenbad.
5. Om du vill kan du mäta temperaturerna på lutlösningen och fettet före du blandar dem. Dessa får gärna ligga runt ca 30-45 grader celsius, men detta är inte så viktigt då tvålreceptet är så här enkelt så man kan skippa detta steg (det är viktigare om tvålen innehåller någon ingrediens som tenderar att överhetta tvålen, om tvålen innehåller en besvärlig doftolja eller om man vill göra komplicerade mönster i tvålen).
6. Häll lutlösningen i fettet och blanda med stavmixer (man kan växla mellan att ha den på och av så att den inte överhettas) tills tvålen tjocknar och blir krämlik. Om man inte planerar att använda doftolja eller göra mönster i tvålen (jag rekommenderar inte att man använder färgämnen i tvål som skall användas till att tvätta kläder) så kan man låta tvålmassan bli ganska trögflytande.
7. Blanda i eventuell doftolja eller eterisk olja och blanda sedan ännu lite till.
8. Häll (eller sleva) i formen.
9.Nu kan du välja om tvålen ska genomgå gelfas eller ej. En tvål som genomgått denna fas tenderar att vara mörkare och hårdare än en tvål som inte har det, några andra skillnader finns det inte riktigt. Om du vill att tvålen ska genomgå fasen så kan du isolera den (sätt den t.ex. i en kall ugn med luckan fast och en handduk över formen), om du inte vill det så kan du ställa den kallt; i kylskåpet eller kanske ute på gården eller på balkongen under vintern (flera, mindre formar minskar också 'risken' för att gelfasen ska inträffa).
10. Efter ca 24 timmar (kanske ännu tidigare om tvålen genomgått gelfasen) kan tvålen skäras upp. Skär upp den i lämpliga bitar. Du kan också välja att inte skära upp den utan istället riva den när den är färdiglagrad för att använda som tvättmedel.
11. Låt tvålen lagras i minst en månad. Idén är att ph-värdet ska stabiliseras och allt vatten avdunsta. Du kan följa med tvålens vikt om du vill. Då den slutar sjunka är tvålen färdiglagrad!


Användning av tvålen som fläckborttagare

Du kan behandla fläckar på kläder före tvätt genom att väta en bit av din kokostvål och gnugga den mot fläcken. Samma metod lämpar sig även bra för t.ex. mattvätt!

Användning av tvålen som tvättmedel

Riv tvålen (en hushållsassistent är till enorm hjälp) och dosera som vanligt tvättmedel då du tvättar kläder. Använd gärna utspädd vinäger som sköljmedel för att neutralisera eventuella basiska tvålrester som annars kan irritera huden (detta rengör också maskinen från tvålrester).

Tips! Du kan också använda den rivna tvålen som fläckborttagare för t.ex. bordsytor, dörrar och väggar. Blanda då bara ca 2 msk av tvålen med en halv liter kokat vatten (låt svalna), häll i en sprutflaska, spruta på fläckarna, låt verka och gnugga bort dem.

4 comments:

  1. Jag har läst att många använder kokosfett och ister för tvättvål, någon som är bättre eller sämre än ditt recept? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Själv använder jag endast vegetabiliska oljor och fetter i mina tvålar så tyvärr har jag ingen egen erfarenhet av att kombinera kokosfett och ister, men jag kan nog tänka mig att den kombinationen skulle blir en bra tvättvål (kanske 2/3 kokosfett och 1/3 ister). Fördelen med kokosfett är att det rengör väldigt bra, medan ister ger en mycket hård tvål vilket ju gör den drygare. Hoppas det här hjälper!

      Delete
    2. Tack Ellen! Testade ditt recept och tvålen blev ju hård och löddrar fint. Ska testa på något plagg med fläckar också.

      Jag måste testa med ister också, just eftersom många verkar använda detta. :)
      Trevlig sommar!

      Delete
    3. Vad roligt om du är nöjd, det är jag också. Tvålen blir nog ganska hård efter en lagring på 1-2 månader, men som fläckborttagare hade den kunnat vara drygare (den "slits" ganska fort när man gnuggar den mot fläckar), så det kan nog vara en god idé att kombinera kokosfett med en mindre andel ister, annat djurfett eller t.ex. palmolja.
      Ha en trevlig sommar du med!

      Delete