![]() |
Det är normalt om krämen blir lite blå- eller lilaskiftande av lavendelhydrosolen! |
Ingredienser:
Vattenfas (69%)
29% Vatten (helst destillerat)20% Lavendelhydrosol
15% Aloe Vera juice
3% Glycerin
2% Natriumlaktat
Oljefas (27%)
12% Flytande olja (Jag använde 4% jojobaolja, 4% avokadoolja och 4% nattljusolja)6% Cetyl alkohol
6% Emulgerande vax
3% Sheasmör
Nedkyld fas (3,5-5%)
2% B5-vitamin (panthenol)0,5-2% konserveringsmedel (Själv använde jag 1% Geogard Ultra som blandades i vattenfasen)
1% E-vitamin
(0-1% eterisk olja)
Annat som behövs:
Två eller tre skålarVåg
Skedar att mäta upp ingredienserna med
Två termometrar (en räcker men det är smidigare med två).
Stavmixer
Burkar till krämen
Gör så här:
(Om detta är den första emulsionen du tillverkar så kan det löna sig att läsa detta inlägg där jag skriver allmänt om ämnet först)1. Desinficera dina skålar, burkar och andra tillbehör, lägg dem på en ren yta. I detta inlägg går jag närmare in på olika metoder för desinfektion av kärl.
2. Mät upp vattenfasen och oljefasen i två separata skålar. Använd en våg med minst ett grams noggrannhet.
3. Värm båda faserna över vattenbad tills de når en temperatur på 70 grader celsius. Håll dem vid denna temperatur i minst tjugo minuter.
4. Häll ner de båda upphettade faserna i en tom skål och blanda med stavmixer i ca 5 minuter. Jag brukar göra så, men man kan också välja att hälla ner oljefasen i vattenfasen (och blanda med stavmixer...).
5. Fortsätt att röra om med stavmixern tills krämen når en temperatur på ca 45 grader. Du behöver inte blanda hela tiden, men alltid nu och då.
6. Tillsätt den nedkylda fasens ingredienser och blanda. Det är viktigt att kontrollera hur konserveringsmedlet man använder ska tillsättas (och i hur stor mängd) eftersom det varierar. Jag använde Geograd Ultra vilket tål höga temperaturer och ska blandas i vattenfasen.
7. Låt krämen svalna till rumstemperatur och skopa sedan upp av den i burkar. Klart!
No comments:
Post a Comment