Sunday, January 26, 2014

Grunderna i att tillverka egen hudkräm: Vattenfria krämer/salvor (Del 2)

Vattenfria krämer eller salvor är väldigt lätta att tillverka och passar även för sådana personer som inte ännu riktigt vågar ge sig in på emulsioner. Vattenfria krämer har dessutom fördelen att man inte behöver tillsätta kemikalier i form av koserverings- och emulgerande medel i dem. En vattenfri kräm ger huden näring och binder fukt i den. Den tillför dock ingen fukt, till detta behövs en vattenfas. En vattenfri kräm (t.ex. vispat sheasmör) passar bra till att smörja in huden med efter duschen så att fukten hålls kvar i huden. Man kan också tillsätta t.ex. socker eller salt i en vattenfri kräm och använda den som vårdande peeling i duschen. Zinksalvan från ett tidigare inlägg är ett annat exempel på en vattenfri kräm.

Sheasmör passar bra i vattenfria krämer eftersom dess egenskaper försämras om man hettar upp det för mycket, vilket inte är nödvändigt då man lagar vattenfri kräm. Bild: "africa", freedigitalphotos.net

Typiska ingredienser: 

Fasta fetter - För att få en kräm i fast form bör ca 50-60% av receptet bestå av fasta fetter, ofta är ca 20-30% kakaosmör eller något annat hårt fett och resten ett lite mjukare fett som t.ex. shea- eller mangosmör. Man kan testa sig fram lite med procenterna. Här är en jämförelse över olika fasta fetters egenskaper.
Oljor - Resten av receptet kan bestå av olika vegetabiliska oljor. Deras olika egenskaper och känsla på huden kan jämföras t.ex. här.

Dessa två ingredienser är faktiskt tillräckligt för att tillverka en lyckad vattenfri kräm, men även följande ingredienser kan man ibland tillsätta:

Bivax - Gör krämen fastare och skapar en fuktbindande yta ovanpå huden. Det kan dock täppa till porerna och lämpar sig inte för acne-hud.
Eterisk olja/Doftolja - Ca 0,5-1%. Bägge ämnen ger krämen doft, men eterisk olja kan även ha andra egenskaper, t.ex. är lavendelolja antiinflammatorisk och lugnande medan apelsinolja förebygger acne och är upplyftande (det finns massor av info om olika eteriska oljor på nätet). Doftoljor kan ibland vara irriterande för huden (så som även vissa eteriska oljor, gör din research) och jag rekommenderar det därför inte för produkter som ska användas i ansiktet eller på barn. Använd endast doftoljor som är menade för användning i kosmetika.
Antioxidanter, t.ex. E-vitamin, rosmarinextrakt eller eterisk grapefruktskärnolja - Ca 1%. Dessa gör att krämen håller längre eftersom de gör att oljorna härsknar långsammare.
Oljorna kan även infuseras med torkade växtdelar som silas bort.

I vanliga fall behövs det inte konserveringsmedel i vattenlösa krämer eftersom allt liv behöver vatten och bakterier därmed också behöver vatten för att föröka sig. Det finns dock ett undantag för denna regel och det är vattenfria krämer som kommer att komma i kontakt med vatten. Ett exempel på detta är en oljebaserad peeling som kommer att användas i duschen.

Emulgerande medel används i regel inte i produkter utan vatten, men det finns ett undantag, man kan tillsätta emulgerande medel (t.ex. e-vax) i vattenfria produkter som kommer att användas i duschen eftersom de då bildar en emulsion tillsammans med vattnet.


Allmänna istruktioner för vattenfria krämer/salvor:

1. Väg ingredienserna och sätt dem i en "vattenbadande" skål, höj långsamt temperaturen på vattnet tills alla ingredienser har smultit.
2. Då man gör emulsioner är det viktigt att hålla både olje- och vattenfasen ca 70 grader varma i tjugo minuter för att så mycket bakterier som möjligt ska dö, men detta är inte lika viktigt då man gör vattenfria krämer eftersom de inte innehåller vatten. Du kan ändå göra det om du vill, men ifall din kräm innehåller någon värmekänslig ingrediens så kan det vara bättre att bara låta fetterna bli så varma att de smälter.
3. Rör om.
4. Häll upp i burkar och ställ in i kylskåpet för att svalna. Jag vet inte om det stämmer, men jag har förstått att risken för att t.ex. shea och kakaosmör ska bli korniga då de återgår till sin fasta form är mindre om man hettar upp dem långsamt och sedan snabbt kyler ner dem.
5. Klart!

Fördelar och nackdelar med vattenfria krämer/salvor

+ Naturliga ingredienser
+ Konserveringsmedel (eller emulgerande medel) behövs inte och hållbarheten är ganska bra
+ De är enkla att tillverka och man behöver inte passa temperaturer
+ Ingredienserna går ganska lätt att få tag på också i vanliga butiker

- De tillför inte huden fukt (men passar utmärkt att använda t.ex. efter duschen eller i duschen)
- Oberoende av vilka oljor och fetter man väljer så kommer krämen att kännas ganska oljig
- För att få en krämig konsistens behövs fetter i fast form och dessa har tyvärr en tendens att täppa till porer och lämpar sig därför inte för huden i ansiktet

3 comments:

  1. Hej.
    Tack för insikter!
    Som biodlare vill jag använda täckvaxet till salva. Men Du säger att det alltid kommer att kännas oljigt. Har Du nåt tips för att minska den känslan?
    Jag har testat med rapsolja, nu har jag köpt avokadoolja och kokosolja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej!
      Roligt om du fick ut något av inlägget. Man kan nog göra fina salvor med hjälp av bivax och oljor, men p.g.a. oljigheten kommer användningsområdena att vara lite begränsade. Man kommer tyvärr aldrig att få en bra ansiktskräm utan en vattenfas, det kommer alltid att vara för oljigt för det, men däremot kan man göra utmärkta feta krämer för t.ex. läppar och utslag.
      Man kan ändå definitivt minska på den oljiga känslan till en viss del genom att välja oljor som känns torrare och då tror jag att avokadoolja kan vara ett jättebra val, det är en av mina favoritoljor just för att den inte känns så oljig och har utmärkta egenskaper.

      Om du vill ha inspiration så är här exempel på två enkla vattenfria krämer som jag har gjort och som har varit lyckade:
      http://ellennellieh.blogspot.fi/2013/11/ringblom-och-kamomillsalva-for-utslag-mm.html - I den här salvan använde jag också honung, så den skulle ju passa dig bra som biodlare :) Salvan är definitivt oljig, men den är jättebra för utslag.
      http://ellennellieh.blogspot.fi/2013/05/hemmagjord-zinksalva-for-babyrumpor.html - Zinksalva

      Hoppas det här svarar på din fråga!

      OBS! I vissa kosmetikarecept används bivax i krämer med vattenfas utan att något emulgerande medel tillsätts, men gör inte så! Bivaxet kan i och för sig verka hålla oljorna och fetterna blandade, men det är ingen hållbar emulsion och den kommer att separera förr eller senare.

      Delete