Friday, November 1, 2013

Ringblom- och kamomillsalva för utslag m.m.

Någon gång under sommaren fixade jag ihop en salva för irriterad hud, utslag, torra läppar m.m.. Den visade sig, i all sin enkelhet, vara en väldigt lyckad salva som jag har använt mycket. Den gör torra läppar mjuka, hjälper till med att läka utslag och lindrar irritation i huden.  Så nu tänkte jag dela med mig av receptet :) Inspirationen till receptet är en traditionell ringblomssalva, men jag har vid sidan av ringblomman också infuserat oljan med kamomill och tillsatt lite honung i slutet av processen.

Ringblom- och kamomillsalva

Ingredienser:
1dl infuserad olivolja
(0,25 dl torkad kamomill
0,25 dl torkad ringblomma
1,5 dl olivolja (extra virgin))
1 msk bivax
1 tsk honung
(mängderna ungefärliga, pröva er fram)

Gör så här:
1. Värm upp olivoljan och de torkade blommorna i vattenbad. Rör om då och då. Ju längre tid desto bättre och ju lägre temperatur desto bättre... Jag hade plattan på 1:an eller 2:an och hade värmen på i ca 3 timmar. Det allra bästa är att förvara blandningen i en burk i solen som man skakar med jämna mellanrum, det kan dock ta flera veckor att få full styrka på oljan (och det passar knappast så bra för november ;)).
2. Sila olivoljan genom en fin sil. Tryck blommorna mot silen för att pressa ut den sista infuserade oljan. Det är inte hela världen om små blomdelar slinker med.
3. Kontrollera mängden infuserad olja och tillsätt lite ren olivolja om det behövs.
4. Smält bivaxet över vattenbad. Blanda i den infuserade oljan och honungen. Se till att bivaxet inte stelnar då du gör detta.
5. Häll upp i burk(ar). Beroende på hur snabbt salvan stelnar kan det hända att honungen sjunker till bottnet, rör isåfall bara om med t.ex. ett bambuspett då blandningen stelnat. Sedan borde ingredienserna hållas blandade i och med att det är en såpass fast salva.
6. Klart! Salvan torde vara bra fram till olivoljans bäst före datum! För att förlänga hållbarheten kan man tillsätta lite E-vitamin (antioxidant), om jag kommer ihåg rätt gjorde jag dock inte det i och med den annars också relativt långa hållbarheten.

En liten varning. Samma dag som jag gjorde denna salva fixade jag även ihop en kräm med nästan exakt samma ingredienser, men med skillnaden att den också innehöll lite aloe vera juice. Jag inspirerades av ett recept på nätet med en jääätttebra balanserad kräm utan emulgeringsmedel (bara bivax...) och fastän jag visste att man inte kan få till stånd en stabil emulsion utan emulgeringsmedel så blev jag övertygad av de goda recensionerna och fina bilderna. Och visst krämen verkade först lyckad. Den hade en krämig konsistens och var väldigt fuktighetsgivande och närande. Jag gav bort en burk av den och behöll resten själv, glömde bort den i kylskåpet och hittade den idag - i två skikt; aloe vera och "salva"... Så nej, krämer med bara bivax som "emulgator" (det är ett överraskande vanligt missförstånd att bivax skulle fungera som emulgerande medel) är inte stabila i längden. Eventuellt kan de vara ett vettigt val om man använder hela satsen inom några veckor och vill ha en naturlig kräm utan emugleringsmedel (fast konserveringsmedel behövs ju ändå när man har en vattenbas och om man är rädd för emulgeringsmedel så är man antagligen skeptisk till konserveringsmedel också). Usch jag skäms för att ha gett bort en sådan kräm.... Men tydligen måste man göra alla misstag själv för att lära sig något :P


Uppdatering: I det här inlägget nämnde jag inte att honung är vattenlösligt och alltså egentligen inte blandar sig med olja, men i och med att det här receptet har så lite honung i sig och salvan är i fast form så tycker jag ändå att det fungerar utan en emulgator, honungen hålls blandad bara den är det då salvan svalnar. Konserveringsmedel behövs inte eftersom receptet inte innehåller någon vätska.

No comments:

Post a Comment