Eller, egentligen smälter inte tvålen utan löses snarare upp i lite tillsatt vätska, men resultatet är i allafall att man får en chans att förbättra en misslyckad tvålsats genom att hälla upp den i formen på nytt. Vissa ingredienser som annars skulle förstöras av lutet går också bra att tillsätta vid omsmältning eftersom förtvålningsprocessen då redan är slut. Av denna orsak krävs det också en mindre mängd doftolja/eterisk olja än vid kallrörd tvål. Det är t.o.m. möjligt att rätta till misstag i det ursprungliga tvålreceptet (för lite fetter/för lite lut) med hjälp av omsmältning.
Trots dessa fördelar med metoden brukar jag, och många andra som gör tvålar, bara använda sig av den i nödfall, alltså vid misslyckade tvålsatser och för att ta vara på "restbitar" som uppkommer då man skär upp tvålen. Orsaken till detta är främst att omsmält tvål får en lite grövre struktur och är svårare att få vacker än kallrörd tvål. Det beror också mycket på receptet hur bra omsmältningen lyckas. Enligt Kathy Miller, en "kändis" inom tvålvärlden ;), är vegetarisk tvål generellt sett svårare att smälta om. Färsk tvål är lättare att smälta än gammal tvål.
Så här går omsmältning till.... :)
Att smälta om tvål
Gör så här:
1. Först måste tvålen rivas grovt, jag lät hushållsassistenten jobba. Det var klart på några få minuter.
2. Sedan måste man tillsätta lite vatten/annan vätska. Hur mycket som behövs beror på hur gammal tvålen är, riktigt färsk tvål behöver inte nödvändigtvis alls någon tillsatt vätska. En bra riktlinje är att mängden vätska i förhållande till riven tvål ska vara som salladssås och sallad. Alltså; tvålen ska vara fuktig, men inte våt: Det ska inte finnas någon extra vätska på bottnet av skålen.
3. Sedan är det dags att värma upp tvålen och vätskan. Jag använde länge vattenbad till detta, men har nu kommit fram till att det går bara att göra i mikron på medelhög värme bara man har tvålen under uppsikt och tar ut tvålen med ca 1-2 minuters mellanrum för att röra om i massan. Om man inte håller koll på tvålen finns det en risk att den svämmar över skålens kanter och ställer till med kaos... :P
Först såg den smälta tvålen ut så... |
...och sedan fick jag för mig att vispa in lite luft i den (om man vill göra det så måste man jobba snabbt, så att tvålen inte stelnar..) |
Ibland kan den smälta tvålen se lite mera så här ut (den här satsen innehåller också lite havssalt) |
4. Då tvålmassan har löst upp sig i vattnet och är någotlunda jämn så är det dags att lägga i eventuella tillsatser som färgämnen och dofter. Vi omsmältning går det bra att använda melt-and-pour färger som annars inte lämpar sig för kallrörd tvål. (Det är vid det här steget som man ska rätta till receptet om man räknat fel vid tvåltillverkningen. Om det saknas fetter är det bara att tillsätta dem och röra om. Om det saknas lut så är det nästan bäst att tillsätta den smälta tvålmassan i en ny sats av tvål med extra lut.)
5. Häll upp tvålmassan i formen/formerna. Var noga med att det inte blir några lufthål, detta händer lättare vid omsmält tvål än vid kallrörd tvål eftersom omsmält tvålmassan är fastare. Du kan slå formen mot arbetsunderlaget för att se till att tvålmassan packas tillräckligt hårt.
Uppskurna mjölkburkar blir bra tvålformar! Man kan tejpa ihop två till en liggande form eller använda en burk som en upprättstående form (på bilden hade jag ont om mjölkburkar ;)) |
6. Tvålen stelnar ganska fort, skär upp tvålen då den verkar ha stelnat tillräckligt mycket. Kanske redan efter någon timme.
Tyvärr blev denna tvålsats inte alls speciellt estetisk... men det finns hopp, läs vidare! |
En mera lyckad bit omsmält tvål. "Prickarna" är tvålbitar som inte lösts upp vid omsmältningen. |
Tovad tvål
Ibland blir tvålen inte riktigt som man skulle vilja, vare sig man använder omsmältningsmetoden eller någon annan metod. Om man inte vill smälta om den men ändå vill att den ska se lite trevligare ut så kan man göra en tovad tvål av den. Detta kan man givetvis också göra av en icke-misslyckad tvål. Ullen runt tvålen fungerar som en lätt peelande "svamp" och krymper i takt med att tvålen krymper.
Gör så här:
1. Fyll ett kärl med varmt vatten.
2. Vira lite ull i runt tvålen så att dess yta täcks.
3. Sänk ner tvålen i vattnet och tova ullen lite lätt. Ingen tallsåpa eller liknande behövs eftersom tvålen sköter dess uppgift.
4. Ta upp tvålen och vira runt mera ull om tvålens yta inte är täckt eller du av en annan orsak inte är nöjd med resultatet. Upprepa steg 3 och 4 tills du är nöjd.
5. Avsluta med en lite hårdare tovning och sköj med kallt vatten.
Klart! |
Tips! Här använder Matha Stewart ull i olika gråa nyanser till tovade tvålar för att få dem att efterlikna stenar. Ganska rolig idé tycker jag!
No comments:
Post a Comment