Tuesday, March 25, 2014

Prickig tvål!

I samband med julens tvåltillverkning blev det en hel del tvålrester i olika färger då jag skar upp tvålarna. En del av dessa rester smälte jag om och en del rullade jag till små bollar (då resterna var färska) för senare bruk. Förra veckosslutet kom detta senare bruk, nämligen prickig tvål.



Jag parfymerade (den nya) tvålen med Gracefruits Cucumber-doftolja och valde att färga tvålen i två olika nyanser av grönt; en ljus mintgrön och en mörkare grön. Jag blandade sedan ihop de två färgerna slarvigt i skålen för att skapa en subtil marmorering då tvålen hälldes.

Att tillverka prickig tvål är ganska enkelt. Jag använde mig av en brödform som jag hällde ett lager tvål i åt gången i för att sedan "ploppa" dit en lämplig mängd bollar och sedan hälla på nästa lager o.s.v. I min form och med min storlek på bollarna blev det bara tre lager. Jag satte bollarna ganska tätt. Om man vill kan man också blanda bollarna i den nya tvålen direkt i skålen, men då blir t.ex. deras färgfördelning förstås mindre kontrollerad. Då tvålen är i formen så måste den genomgå gelfasen för att tvålbollarna ska fästa ordentligt i den nya tvålen. Jag satte min form i ugnen (utan värme) övertäckt med en handduk och gelfasen kom inom ca 45 minuter. Tvålen är färdig att skäras upp då den stått i ca ett dygn,  man måste vara lite försiktig så att bollarna inte lossnar. I mitt fall verkar de ha fäst sig mer och mer i den nya tvålen under lagringen.

Snart blir det nog mera prickig tvål för nu fick jag nya, gröna bollar och har dessutom kvar av mina gamla.

Monday, March 24, 2014

Förvaring av pigment m.m.

Här kommer ett litet tips till andra nordiska tvåltillverkare. Tyvärr har denna hobby en tendens att ta över hemmet och åtminstone jag har inte ännu fått mina tvålingredienser och tillbehör så välorganiserade som jag skulle vilja ha dem (men jag är faktiskt hopplöst oorganiserad...). På veckosslutet kom jag dock ett steg närmare detta mål när jag hittade de här fiffiga burkarna i Tiger.



Förpackningarna kostade två euro styck och bestod av fem små burkar som fungerar som lock åt varandra. Jag tänkte att de skulle bli perfekt förvaring åt mina pigment, micas och andra ingredienser i pulverform. Dessa säljs ofta i små påsar vilka kan vara ganska opraktiska när man mäter upp av  pulvren. Så jag köpte två av dessa förpackningar.


Burkarna verkar väldigt bra för ändamålet även om de inte rymde så mycket. Jag hade dock underskattat min mängd pulver och pigment och måste nog köpa minst en förpackning burkar till nästa gång jag är i Tiger!

Tvål som fläckborttagare och tvättmedel

 Hemlagad tvål går också utmärkt att använda till att tvätta textilier med. Till detta ändamål är tvål gjord på enbart kokosfett bäst. Kokosfett är det fett som gör rent bäst av de vanligaste fetterna, men det kan vara ganska uttorkande för huden så därför använder man vanligtvis det bara som en av flera ingredienser i hand-, hår- eller kroppstvål. För kläder, mattor med mera är kokosfett dock skonsamt jämfört med många köpta tvättmedel.
För ändamålet skulle det även vara idealt med en tvål helt utan "fritt fett" i sig, men tyvärr måste man ha en liten överfettning som säkerhetsmarginal så att tvålen inte får ett överskott av lut. Ju större sats man gör desto mindre kan denna säkerhetsmarginal vara. Tvålen i receptet nedan är ca 1% överfettad.


 Ingredienser:

500g Kokosfett
230g Vatten
90g Lut
(ca 5-15ml doft- eller eterisk olja)

Annat som behövs (inget får vara gjort av aluminium eller ömtåligt):

Skyddsutrustning: skyddsglasögon, skyddshanskar och oömtåliga kläder med långa ärmar
Våg
Två skålar, en mindre och en större
En större glasburk med lock (eller en till skål samt något att röra om i den med)
Sked att mäta upp fettet med 
Microvågsugn eller en kastrull som den större skålen passar i (för vattenbad)
(En eller två termometrar)
Stavmixer
En slev eller slickepott för att få tvålmassan i formen
Form för tvålen (en tom mjölkburk passar t.ex. bra!)

Gör så här:

1. På med skyddsutrustningen.
2. Mät upp vattnet i glasburken (alternativt den tredje skålen).
3. Mät upp lutet i den mindre skålen och häll det i kärlet med vatten (inte tvärtom!) ovanför diskhon. Om du använder en glasburk så lägg sedan på locket och skaka försiktigt på burken tills lutet löst sig i vattnet. Om du använder en skål istället, rör om tills lutet löst sig.
4. Mät upp fettet och värm det tills det smälter i micro (på låg-medelhög temperatur) eller över vattenbad.
5. Om du vill kan du mäta temperaturerna på lutlösningen och fettet före du blandar dem. Dessa får gärna ligga runt ca 30-45 grader celsius, men detta är inte så viktigt då tvålreceptet är så här enkelt så man kan skippa detta steg (det är viktigare om tvålen innehåller någon ingrediens som tenderar att överhetta tvålen, om tvålen innehåller en besvärlig doftolja eller om man vill göra komplicerade mönster i tvålen).
6. Häll lutlösningen i fettet och blanda med stavmixer (man kan växla mellan att ha den på och av så att den inte överhettas) tills tvålen tjocknar och blir krämlik. Om man inte planerar att använda doftolja eller göra mönster i tvålen (jag rekommenderar inte att man använder färgämnen i tvål som skall användas till att tvätta kläder) så kan man låta tvålmassan bli ganska trögflytande.
7. Blanda i eventuell doftolja eller eterisk olja och blanda sedan ännu lite till.
8. Häll (eller sleva) i formen.
9.Nu kan du välja om tvålen ska genomgå gelfas eller ej. En tvål som genomgått denna fas tenderar att vara mörkare och hårdare än en tvål som inte har det, några andra skillnader finns det inte riktigt. Om du vill att tvålen ska genomgå fasen så kan du isolera den (sätt den t.ex. i en kall ugn med luckan fast och en handduk över formen), om du inte vill det så kan du ställa den kallt; i kylskåpet eller kanske ute på gården eller på balkongen under vintern (flera, mindre formar minskar också 'risken' för att gelfasen ska inträffa).
10. Efter ca 24 timmar (kanske ännu tidigare om tvålen genomgått gelfasen) kan tvålen skäras upp. Skär upp den i lämpliga bitar. Du kan också välja att inte skära upp den utan istället riva den när den är färdiglagrad för att använda som tvättmedel.
11. Låt tvålen lagras i minst en månad. Idén är att ph-värdet ska stabiliseras och allt vatten avdunsta. Du kan följa med tvålens vikt om du vill. Då den slutar sjunka är tvålen färdiglagrad!


Användning av tvålen som fläckborttagare

Du kan behandla fläckar på kläder före tvätt genom att väta en bit av din kokostvål och gnugga den mot fläcken. Samma metod lämpar sig även bra för t.ex. mattvätt!

Användning av tvålen som tvättmedel

Riv tvålen (en hushållsassistent är till enorm hjälp) och dosera som vanligt tvättmedel då du tvättar kläder. Använd gärna utspädd vinäger som sköljmedel för att neutralisera eventuella basiska tvålrester som annars kan irritera huden (detta rengör också maskinen från tvålrester).

Tips! Du kan också använda den rivna tvålen som fläckborttagare för t.ex. bordsytor, dörrar och väggar. Blanda då bara ca 2 msk av tvålen med en halv liter kokat vatten (låt svalna), häll i en sprutflaska, spruta på fläckarna, låt verka och gnugga bort dem.

Tuesday, March 18, 2014

Dagkräm med kamomillhydrosol

Denna dagkräm är betydligt lättare än nattkrämen och drar snabbt in i huden och lämnar den inte glansig. Trots detta är den väldigt bra för torr hud eftersom den innehåller ordentligt med humektanter och oljor anpassade för torr hud. Det går givetvis bra att byta ut hydrosolen, aloe veran och oljorna i krämen mot andra motsvarande ingredienser för att anpassa krämen till din egen hudtyp. Krämen är ganska tunn och är egentligen lättast att använda om den är i en pumpflaska, men det går nog också att ha den i burk och använda fingrarna.

Krämen är tunnflytande, men nog tillräckligt tjock för att man ska kunna ha den i burk (även om jag rekommenderar pumpflaska).

Ingredienser: 

 

Vattenfas (76%)

37% Vatten (helst destillerat)
20% Kamomillhydrosol
15% Aloe Vera juice
2% Glycerin
2% Natriumlaktat


Oljefas (20%)

13% Flytande olja (Jag använde 5% olivskvalan och 8% nattljusolja)
2% Cetyl alkohol
5% Emulgerande vax


Nedkyld fas (4%)

2% B5-vitamin (panthenol)
0,5-2% Konserveringsmedel (Själv använde jag 1% Geogard Ultra som blandades i vattenfasen)
1% E-vitamin
(0-1% Eterisk olja)

 

Annat som behövs:

Två eller tre skålar
Våg
Skedar att mäta upp ingredienserna med
Två termometrar (en räcker men det är smidigare med två).
Stavmixer
Flaskor eller burkar till krämen

Gör så här:

(Om detta är den första emulsionen du tillverkar så kan det löna sig att läsa detta inlägg där jag skriver allmänt om ämnet först)

1. Desinficera dina skålar, burkar och andra tillbehör, lägg dem på en ren yta. I detta inlägg går jag närmare in på olika metoder för desinfektion av kärl.
2. Mät upp vattenfasen och oljefasen i två separata skålar. Använd en våg med minst ett grams noggrannhet.
3. Värm båda faserna över vattenbad tills de når en temperatur på 70 grader celsius. Håll dem vid denna temperatur i minst tjugo minuter.
4. Häll ner de båda upphettade faserna i en tom skål och blanda med stavmixer i ca 5 minuter. Jag brukar göra så, men man kan också välja att hälla ner oljefasen i vattenfasen (och blanda med stavmixer...).
5. Fortsätt att röra om med stavmixern tills krämen når en temperatur på ca 45 grader. Du behöver inte blanda hela tiden, men alltid nu och då.
6. Tillsätt den nedkylda fasens ingredienser och blanda. Det är viktigt att kontrollera hur konserveringsmedlet man använder ska tillsättas (och i hur stor mängd) eftersom det varierar. Jag använde Geograd Ultra vilket tål höga temperaturer och ska blandas i vattenfasen.
7. Låt krämen svalna till rumstemperatur och häll över den i flaskor eller burkar. Klart!


Recept på nattkräm med sheasmör

Jag lovade tidigare att jag skulle publicera några emulsionsrecept här på bloggen, så nu kommer de äntligen! Jag börjar med två recept på ansiktskräm, en nattkräm och en dagkräm. Först ut är nattkrämen. Den är en relativt trögflytande kräm med 3% sheasmör i sig. Sheasmör är ett väldigt fett... fett och kan täppa till porerna i ansiktet om man använder det som sådant, men i en så här pass liten andel så borde det dock inte orsaka problem utan snarare tvärtom. Krämen är ganska fet och fyllig och kan göra huden lite glansig så därför rekommenderar jag att man låter den verka över natten. Man kan också sätta på ett rejält lager på huden och använda den som en fuktande ansiktsmask. Krämen är "designad" för torr hud, men även jag, som har blandhud har tyckt om den (även om jag inte har använt den varje natt). Genom att byta ut oljorna kan man anpassa krämen för olika hudtyper. Väldigt fet hud mår antagligen bättre av en lättare kräm utan sheasmör. Jag kombinerade lavendelhydrosolen med lite lavendelolja. Lavendel är bra dels för att dess doft har en avslappnande inverkan, vilket ju passar på natten, och dels för att det verkar balanserande och lugnande för huden och alltså passar de flesta hudtyper.

Det är normalt om krämen blir lite blå- eller lilaskiftande av lavendelhydrosolen!

Ingredienser: 

 

Vattenfas (69%)

29% Vatten (helst destillerat)
20% Lavendelhydrosol
15% Aloe Vera juice
3% Glycerin
2% Natriumlaktat


Oljefas (27%)

12% Flytande olja (Jag använde 4% jojobaolja, 4% avokadoolja och 4% nattljusolja)
6% Cetyl alkohol
6% Emulgerande vax
3% Sheasmör

Nedkyld fas (3,5-5%)

2% B5-vitamin (panthenol)
0,5-2% konserveringsmedel (Själv använde jag 1% Geogard Ultra som blandades i vattenfasen)
1% E-vitamin
(0-1% eterisk olja)

Annat som behövs:

Två eller tre skålar
Våg
Skedar att mäta upp ingredienserna med
Två termometrar (en räcker men det är smidigare med två).
Stavmixer
Burkar till krämen

Gör så här:

(Om detta är den första emulsionen du tillverkar så kan det löna sig att läsa detta inlägg där jag skriver allmänt om ämnet först)

1. Desinficera dina skålar, burkar och andra tillbehör, lägg dem på en ren yta. I detta inlägg går jag närmare in på olika metoder för desinfektion av kärl.
2. Mät upp vattenfasen och oljefasen i två separata skålar. Använd en våg med minst ett grams noggrannhet.
3. Värm båda faserna över vattenbad tills de når en temperatur på 70 grader celsius. Håll dem vid denna temperatur i minst tjugo minuter.
4. Häll ner de båda upphettade faserna i en tom skål och blanda med stavmixer i ca 5 minuter. Jag brukar göra så, men man kan också välja att hälla ner oljefasen i vattenfasen (och blanda med stavmixer...).
5. Fortsätt att röra om med stavmixern tills krämen når en temperatur på ca 45 grader. Du behöver inte blanda hela tiden, men alltid nu och då.
6. Tillsätt den nedkylda fasens ingredienser och blanda. Det är viktigt att kontrollera hur konserveringsmedlet man använder ska tillsättas (och i hur stor mängd) eftersom det varierar. Jag använde Geograd Ultra vilket tål höga temperaturer och ska blandas i vattenfasen.
7. Låt krämen svalna till rumstemperatur och skopa sedan upp av den i burkar. Klart!