Wednesday, January 29, 2014

Grunderna i att tillverka egen hudkräm: Emulsioner (Del 3)

De allra flesta hudkrämer man kan köpa i butikerna är emulsioner. Emulsioner har den fördelen att de innehåller både en vattenfas som fuktar huden och en oljefas som ger huden näring och håller fukten inom den. I och med att de innehåller både olja och vatten kan man dessutom blanda i både olje- och vattenlösliga ämnen i dem vilket inte är möjligt då man gör vattenfria krämer. Eftersom olja och vatten normalt sett inte går att blanda behöver man ett emulgerande medel för att binda vatten- och oljefasen med varandra. Konserveringsmedel är även nödvändigt i produkter som innehåller en vattenfas. Emulsioner är lite besvärligare att göra än vattenfria krämer, men det är inte alls så svårt som man kanske kunde tro och krämerna brukar bli för det mesta väldigt lyckade :)

Krämer menade för ansiktet måste nästan vara emulsioner, vattenfria krämer känns enligt många alldeles för oljiga för ansiktet och kan täppa till ansiktets porer. Bild: FreeDigitalPhotos.net/stockimages

Ett typiskt emulsionsrecept

Ett typiskt emulsionsrecept består av tre faser, vattenfasen, oljefasen och en fas som tillsätts då krämen kylts ner lite. Alla procenter är ungefärliga, de kan variera en hel del från recept till recept.

Vattenfas  

Destillerat vatten - ca 40-85%. Det är inte absolut nödvändigt att använda destillerat vatten, kokat kranvatten kan också användas men det kan göra att krämens hållbarhet försämras (som jag har förstått det är den främsta orsaken till detta inte bakterier, utan snarare att metallerna som kranvatten kan innehålla kan få fetterna och oljorna att härskna i förtid). En del av vattnet kan bytas ut till någon annan vattenlöslig vätska, t.ex. hydrosoler eller aloe vera-juice, det lönar sig dock inte att byta ut hela vattenfasen till någon annan vätska eftersom krämen då kan bli klibbig eller få ett förändrat pH-värde.
Humektanter - ca 2-6%. Dessa tillför huden fukt från omgivningen (frågan är om detta även gäller då luften är torr...). T.ex. glycerin och natriumlaktat är vanliga humektanter.

Oljefas

Fasta fetter - ca 0-20%. Används i mera trögflytande krämer som t.ex. fotkräm, men sällan i ansiktskrämer.
Oljor - ca 0-30%. Dessa ger näring till huden och håller fukten i den. Olika oljor har olika känsla på huden och olika egenskaper. I vissa s.k. oljefria krämer används varken oljor eller fett utan oljefasen består endast av emulgerande och konsistensgivande medel.
Emulgerande medel - ca 2-8%, procenten beror bl.a. på vilken emulgator du använder.  Dessa binder ihop oljefasen med vattenfasen och är absolut nödvändiga för att skapa en hållbar emlusion. Vissa emulgerande medel ska tillsättas i vattenfasen istället för oljefasen. Emulgerande vax (t.ex. stereath-21) är ett exempel på ett lättanvänt emulgerande medel som tillsätts i oljefasen. Detta får inte förväxlas med bivax trots att det finns många recept på nätet som gör det. Bivax är ingen emulgator och krämer gjorda med bivax som emulgerande medel kommer att separera förr eller senare. Been there, done that.
Konsistensgivande medel - ca 0-10%. Dessa gör krämen mera tjockflytande eller kan göra den lättare att applicera. T.ex. cetyl alkohol och stearinsyra är konsistensgivande medel.

Den nedkylda fasen

Konserveringsmedel - ca 0,5-2%, procenten beror på konserveringsmedlet. Krämer gjorda utan konserveringsmedel håller bara ungefär en vecka, så om du vill ha hållbarare kräm än så är konserveringsmedel nödvändigt.
Antioxidanter - ca 0-1%. T.ex. E-vitamin. Dessa gör att oljorna och fetterna i krämen härsknar långsammare så att krämens hållbarhet förlängs. Detta är inte en nödvändig ingrediens.
Eterisk olja/Doftolja - Ca 0-1%. Bägge ämnen ger krämen doft, men eterisk olja kan även ha andra egenskaper, t.ex. är lavendelolja antiinflammatorisk och lugnande medan apelsinolja förebygger acne och är upplyftande (det finns massor av info om olika eteriska oljor på nätet). Doftoljor kan ibland vara irriterande för huden (så som även vissa eteriska oljor, gör din research) och jag rekommenderar det därför inte för produkter som ska användas i ansiktet, på barn eller på annan känslig hud. Använd endast doftoljor som är menade för användning i kosmetika.
Aktiva ämnen - ca 0-2% Ämnen med speciella hudvårdande egenskaper som förstörs av värme. T.ex. olika vitaminer och växtextrakt.

Allmänna instruktioner

1. Mät upp vattenfasen. Jag brukar mäta upp lite (kanske 5-10%?) extra vatten eftersom det ändå kommer att avdunsta vätska under uppvärmingen.
2. Mät upp oljefasen.
3. Hetta upp både olje- och vattenfasen i två separata vattenbad. Temperaturen ska gå upp till ca 70 grader, men helst inte högre än så. Håll båda faserna vid en 70 graders temperatur i minst 20 minuter.
4. Kontrollväg vattenfasen. Ifall det finns för lite vätska, tillsätt lite mera vatten. Ifall det finns för mycket vätska, håll faserna vid 70 grader lite längre så att mer vatten avdunstar.
5. Häll ihop faserna, med de flesta emulgerande medel har det inte så stor skillnad vilken fas man heller i vilken, det blir bra kräm oberoende.
6. Blanda ihop faserna med stavmixer. Mixa non-stop i minst 2 minuter. Efter det kan du mixa nu och då tills krämen svalnar till ca 45 grader.
7. Mät upp den nedkylda fasen och blanda ner i krämen. Mixa lite till.
8. Låt krämen svalna helt och hållet före du häller upp i burkar.

Sunday, January 26, 2014

Grunderna i att tillverka egen hudkräm: Vattenfria krämer/salvor (Del 2)

Vattenfria krämer eller salvor är väldigt lätta att tillverka och passar även för sådana personer som inte ännu riktigt vågar ge sig in på emulsioner. Vattenfria krämer har dessutom fördelen att man inte behöver tillsätta kemikalier i form av koserverings- och emulgerande medel i dem. En vattenfri kräm ger huden näring och binder fukt i den. Den tillför dock ingen fukt, till detta behövs en vattenfas. En vattenfri kräm (t.ex. vispat sheasmör) passar bra till att smörja in huden med efter duschen så att fukten hålls kvar i huden. Man kan också tillsätta t.ex. socker eller salt i en vattenfri kräm och använda den som vårdande peeling i duschen. Zinksalvan från ett tidigare inlägg är ett annat exempel på en vattenfri kräm.

Sheasmör passar bra i vattenfria krämer eftersom dess egenskaper försämras om man hettar upp det för mycket, vilket inte är nödvändigt då man lagar vattenfri kräm. Bild: "africa", freedigitalphotos.net

Typiska ingredienser: 

Fasta fetter - För att få en kräm i fast form bör ca 50-60% av receptet bestå av fasta fetter, ofta är ca 20-30% kakaosmör eller något annat hårt fett och resten ett lite mjukare fett som t.ex. shea- eller mangosmör. Man kan testa sig fram lite med procenterna. Här är en jämförelse över olika fasta fetters egenskaper.
Oljor - Resten av receptet kan bestå av olika vegetabiliska oljor. Deras olika egenskaper och känsla på huden kan jämföras t.ex. här.

Dessa två ingredienser är faktiskt tillräckligt för att tillverka en lyckad vattenfri kräm, men även följande ingredienser kan man ibland tillsätta:

Bivax - Gör krämen fastare och skapar en fuktbindande yta ovanpå huden. Det kan dock täppa till porerna och lämpar sig inte för acne-hud.
Eterisk olja/Doftolja - Ca 0,5-1%. Bägge ämnen ger krämen doft, men eterisk olja kan även ha andra egenskaper, t.ex. är lavendelolja antiinflammatorisk och lugnande medan apelsinolja förebygger acne och är upplyftande (det finns massor av info om olika eteriska oljor på nätet). Doftoljor kan ibland vara irriterande för huden (så som även vissa eteriska oljor, gör din research) och jag rekommenderar det därför inte för produkter som ska användas i ansiktet eller på barn. Använd endast doftoljor som är menade för användning i kosmetika.
Antioxidanter, t.ex. E-vitamin, rosmarinextrakt eller eterisk grapefruktskärnolja - Ca 1%. Dessa gör att krämen håller längre eftersom de gör att oljorna härsknar långsammare.
Oljorna kan även infuseras med torkade växtdelar som silas bort.

I vanliga fall behövs det inte konserveringsmedel i vattenlösa krämer eftersom allt liv behöver vatten och bakterier därmed också behöver vatten för att föröka sig. Det finns dock ett undantag för denna regel och det är vattenfria krämer som kommer att komma i kontakt med vatten. Ett exempel på detta är en oljebaserad peeling som kommer att användas i duschen.

Emulgerande medel används i regel inte i produkter utan vatten, men det finns ett undantag, man kan tillsätta emulgerande medel (t.ex. e-vax) i vattenfria produkter som kommer att användas i duschen eftersom de då bildar en emulsion tillsammans med vattnet.


Allmänna istruktioner för vattenfria krämer/salvor:

1. Väg ingredienserna och sätt dem i en "vattenbadande" skål, höj långsamt temperaturen på vattnet tills alla ingredienser har smultit.
2. Då man gör emulsioner är det viktigt att hålla både olje- och vattenfasen ca 70 grader varma i tjugo minuter för att så mycket bakterier som möjligt ska dö, men detta är inte lika viktigt då man gör vattenfria krämer eftersom de inte innehåller vatten. Du kan ändå göra det om du vill, men ifall din kräm innehåller någon värmekänslig ingrediens så kan det vara bättre att bara låta fetterna bli så varma att de smälter.
3. Rör om.
4. Häll upp i burkar och ställ in i kylskåpet för att svalna. Jag vet inte om det stämmer, men jag har förstått att risken för att t.ex. shea och kakaosmör ska bli korniga då de återgår till sin fasta form är mindre om man hettar upp dem långsamt och sedan snabbt kyler ner dem.
5. Klart!

Fördelar och nackdelar med vattenfria krämer/salvor

+ Naturliga ingredienser
+ Konserveringsmedel (eller emulgerande medel) behövs inte och hållbarheten är ganska bra
+ De är enkla att tillverka och man behöver inte passa temperaturer
+ Ingredienserna går ganska lätt att få tag på också i vanliga butiker

- De tillför inte huden fukt (men passar utmärkt att använda t.ex. efter duschen eller i duschen)
- Oberoende av vilka oljor och fetter man väljer så kommer krämen att kännas ganska oljig
- För att få en krämig konsistens behövs fetter i fast form och dessa har tyvärr en tendens att täppa till porer och lämpar sig därför inte för huden i ansiktet

Grunderna i att tillverka egen hudkräm: Allmänt (Del 1)

Det här inlägget lovade jag skriva redan för länge sedan, men jag har haft ganska mycket skolarbete och jobb nu efter nyåret så jag har inte "hunnit" förrän nu. Bättre sent än aldrig? Här kommer alltså en liten grundkurs i hur man tillverkar sina egna krämer. Jag kommer att skriva om både vattenfria krämer och emulsioner, men för att inlägget inte ska bli helt för långt så kommer jag att dela upp det i (åtminstone) tre delar. Jag börjar med lite allmän info som behövs oberoende om man gör emulsioner eller vattenfria krämer.

Känslan av att ha gjort sin första lyckade egna kräm är fin. Bild: Stuart Miles/ FreeDigitalPhotos.net

 

Detta behöver du för att tillverka egen kräm: 

Lämpliga burkar och flaskor. För tjockflytande krämer passar brukar från vilka man kan ta kräm med fingrarna bra, för tunnare krämer är pumpflaskor det lämpligaste, men man kan förstås vara fantasifull. Enligt mig kan man nog återanvända burkar bara man är noga med att tvätta och desinficera dem. Jag har själv främst använt små plastburkar menade för mat och burkar menade för kosmetiska produkter.
Kastrull- och skålkombination för vattenbad. För vattenfria krämer behövs en kastrull+skål och för emulsioner behövs två kastruller med två skålar.
Något att röra om med, t.ex. trägaffel.
Digital våg för att mäta upp ingredienserna. Åtminstone då man gör emulsioner är det viktigt att man kan mäta upp t.ex. konserveringsmedel med 1 grams noggrannhet.
Termometer (menad för godis- eller kosmetikatillverking). Denna är inte nödvändig vid tillverkning av vattenfria krämer, men nog vid emulsionstilverkning (det kan t.o.m. vara praktiskt att ha två stycken).
Stavmixer. Behövs vid emulsionstillverkning.
Ibland kan också en elvisp vara bra att ha ifall man vill få till stånd en luftig kräm (t.ex. vispat sheasmör).

Desinfektion av tillbehören

För att få din kräm att hålla så länge som möjligt är det viktigt att du är noga med att desinficera alla dina tillbehör före du sätter igång med krämtillverkningen. Här är lite olika metoder för att göra detta, själv brukar jag ofta kombinera värme med kemisk desinfektion.

Desinfektion med hjälp av värme:
1. Lägg tillbehören i kokande (eller hett, ifall tillbehören har en lägre smältpunkt än 100 grader) vatten och håll vattnet kokande i ca 20 minuter. Om tillbehören tål hög värme och du har ett stort kärl att koka dem i är detta antagligen den bästa desinfektionsmetoden.
2. Lägg tillbehören i en varm ugn (80-120 grader) och håll dem där i kanske en halv timme.

Kemisk desinfektion:
1. Lägg tillbehören i en 5%:ig kloridlösning. Ta upp dem och torka av med ett hushållspapper.
2. Gå igenom tillbehören med en vaddtuss (byt ofta) dränkt i desinfektionsmedel från apoteket.

Placera dina desinficerade tillbehör på rent hushållspapper tills de används. Kom ihåg att också ingredienserna måste vara så rena som möjligt, förvara dem hygieniskt och håll alla krämens faser vid 70 graders temperatur i minst tjugo minuter. Vattnet får gärna vara destillerat eftersom kranvatten kan innehålla metaller som får fetterna att härskna i förtid. Koka vattnet före du använder det även om det är destillerat.


Vanliga ingredienser

Dessa ingredienser kommer du långt med:
Hårt fett, t.ex. kakaosmör
Lite mjukare, men ändå fast fett, t.ex. shea- eller mangosmör.
Vegetabilisk olja, t.ex. solrosolja eller avokadoolja

För vattenfria krämer dessutom...
Bivax

För emulsioner dessutom...
Rent vatten eller liknande (t.ex. aloe vera juice, lavendelhydrosol...)
Någon humektant (t.ex. glycerin)
Emulgerande medel (t.ex. emulgerande vax)
Konsistensgivande ämne (t.ex. cetyl alkohol eller stearinsyra)
Konserveringsmedel för kosmetika

Andra ingredienser:
Någon antioxidant, t.ex. E-vitamin - för att fetterna ska härskna långsammare och produkten ska hålla längre. OBS! antioxidanter ersätter verkligen inte konserveringsmedel...
Doftolja/Eterisk olja - ca 0,5-1%. Bägge ämnen ger krämen doft, men eterisk olja kan även ha andra egenskaper, t.ex. är lavendelolja antiinflammatorisk och lugnande medan apelsinolja förebygger acne och är upplyftande (det finns massor av info om olika eteriska oljor på nätet). Doftoljor kan ibland vara irriterande för huden (så som även vissa eteriska oljor, gör din research) och jag rekommenderar det därför inte för produkter som ska användas i ansiktet eller på barn. Använd endast doftoljor som är menade för användning i kosmetika.
Aktiva ingredienser - t.ex. vitaminer och växtextrakt.

Recept

Jag har inte ännu satt in så många egna krämrecept på bloggen, men månne det inte kommer.Här är lite tips på hemsidor där man hittar fina recept på olika krämer:

Point of Interest! - Många fina, professionella recept på framför allt emulsioner. Recepten innehåller ofta även kontroversiella, inte så naturliga ämnen som silikoner och parabener, men dessa är ju lätta att utelämna eller ersätta.

The Soap Kitchens recept - Enkelt uppbyggda recept. Här finns recept både för nybörjare och mera erfarna krämtillverkare.

Soap Queen - Här finns förutom diverse tvålprojekt även några krämprojekt att testa på. Receptens svårighetsgrad varierar även här och det finns definitivt många bra nybörjarprojekt. Tvåldrottningen har även en egen Youtube kanal med massor av tutorials som det kan löna sig att kolla in.

Shenet - Den bästa svenska sidan för hemgjord kosmetika som jag hittat. Tyvärr är en del av recepten på sidan inte speciellt bra och det förekommer t.ex. recept med bivax som emulgerande medel, vilket det inte är (förutom i kombination med Borax, men då är antagligen kommersiella emulgerande medel bättre...). Här finns en hel del bra recept också, men man måste ha en del kunskap om krämtillverkning för att kunna skilja de bra recepten från de dåliga (fast det borde ju ni ha efter de här inläggen ;)).

Kotitekoinen saippua-forumet - Finlands eget tvåltillverkarforum. I kategorin "Muu kotikosmetiikka" finns det flera trådar med medlemmarnas egna kosmetikarecept.

Recepten brukar ofta anges i viktprocenter, så det är bara att bestämma hur stor du vill att hela din sats ska vara (i gram) och multiplicera den totala mängden med procenterna för de olika ingredienserna för att få fram deras vikt i gram. Generellt sett kan man byta ut fetterna och oljorna till andra fetter/oljor med samma fasthet. Olika oljor och fetter har olika egenskaper och känsla på huden, dessa jämförs t.ex. här och här. Konserveringsmedel och emulgerande medel kan även bytas ut, men då måste man kolla upp i hur stora procenter dessa ska användas eftersom det varierar. Även vattenfasens beståndsdelar kan bytas ut till andra vattenbaserade vätskor som t.ex. aloe vera juice eller olika hydrosoler. Ofta lönar det sig att inte byta ut hela vattenfasen eftersom produktens pH-värde då kan förändras eller krämen kan bli klibbig.

Var kan man köpa ingredienserna?

Många oljor och fetter går att hitta i matbutiker och hälsokostbutiker, men konserveringsmedel och emulgerande medel kan vara mycket besvärligt att hitta "offline". Jag rekommenderar  att handla ingredienserna på nätet dels eftersom de kan vara svåra att hitta i butiker (iallafall om man gör emulsioner), men också för att de är mycket billigare på nätet. Om man absolut vill handla offline så är apoteket antagligen det bästa inköpsstället, där säljs även destillerat vatten och kanske även lämpliga burkar för kosmetika (väldigt överprissatt). Annars finns allt du behöver t.ex. i dessa nätbutiker:

Finland:
Saippuapaja - relativt billiga oljor och fetter, ofta med ett ekologiskt alternativt. Allt som behövs för att laga kräm finns här.
Pieni Tuoksukauppa - Importerar doftoljor (Gracefruit) från Storbrittannien. Här finns också allt nödvändigt för att laga kräm, ingredienserna är ofta ekologiska.

Sverige:
Crearome - Antagligen Sveriges största försäljare av kosmetikaingredienser. Ingredienserna är ofta ekologiska.

Inom EU:
Soap Kitchen - Portot till Finland är 20 pund, men för det priset får man hem också ett tungt paket med massor av ingredienser. Ingredienserna är billigare än i finska (och troligtvis svenska också) nätbutiker så om man köper stora mängder ingredienser så sparar man pengar trots portot. Utbudet är mycket brett, ekologiska versioner finns av de flesta ingredienser.

USA:
Brambleberry - Antagligen det största utbudet på kosmetikaingredienser hela nätet, men det kan bli dyrt att beställa ingredienserna från USA i och med portot och eventuella tullavgifter. Det kan vara en god idé att gå ihop med andra kosmetikatillverkare i samma land (via något forum t.ex.) och göra en gemensam beställning och dela på kostnaderna. Jag har själv inte beställt något från Brambleberry.

Thursday, January 2, 2014

Babyfilt

Jag sydde också ihop en babyfilt till julen. Inspirationen kom från detta blogginlägg. Precis som bloggaren ifråga upptäckte, så märkte även jag att en sådan här filt tar mera tid att göra en vad man kanske först skulle tro (och jag kan även meddela att fleece inte är det enklaste materialet att sy i :P), men det var jätteroligt att göra djuren och jag lärde känna symaskinen mycket bättre.

 
Jag ber om ursäkt för det dåliga ljuset på bilderna+de dåliga bilderna i allmänhet (ny kamera dock ;))
 Egentligen hade jag tänkt göra en bondgård komplett med staket, lada o.s.v. men det fick bli en lite förenklad idé eftersom jag fick lite tidsbrist och dessutom också ville ha något helt slätt område på filten. Jag tänkte också att jag kunde ha fyllt de olika djuren med olika material (t.ex. bomull, okokt ris....) för att göra filten mera spännande, men kom fram till att det inte skulle vara så bekvämt för bebisen att kräla på samt att det skulle göra filten svår att tvätta. Jag hade också tänkt ha kantband i "silke" runt filten, men det visade sig vara ganska omöjligt i och med att filten blev så tjock och svår att sy igenom. Kort sagt blev det inte riktigt som jag hade tänkt, men jag är nog ändå riktigt nöjd.









Ovansidan av filten är gjord av två fleecefiltar (fås billigt i t.ex. Anttila), baksidan är gjord av en filt i mjuk frotté(?) och applicationerna är gjorda av små tygbitar i olika färg och strukturer. Restbitar passar jättebra till ett sådant här projekt.



Äppelträdets krona är i fleecetyg,  äpplena är nåltovade av röd ull och säkrade per maskin och stammen är av bomullstyg med mörkare sömmar för att ge textur. Kossan består av ett kopälsimiterande tyg och ljusrött bomullstyg. Jag har sytt konturer och klövar åt den för hand i svart garn. Tyvärr verkar kossans högra bakben ha stretchat lite väl mycket då jag sydde fast det :(.

Fåret och lammet är gjorda av vit fleece och ull-imitation. Deras ansikten och klövar är sydda med svart garn. Sjön är gjord så att jag sydde fast ett lager tunt "nättyg" i en "sjöformad" bit ljusblå fleece. Jag gjorde små veck i nättyget medan jag sydde fast det så att det bildades en "bubbla" av extra tyg på sjön som jag sedan sydde ner horisontellt så att den bildade "vågor" (svårt att förklara). Nu är det ju i och för sig så att det inte brukar finnas så mycket vågor i sjöar, men det blåser på filten, okej? ;) "Vassen" är gjord av grön fleece.

 Ponnyna är gjorda i brun mocka med man av ett pälsimitationstyg och hovar i svart bomullstyg. Ansiktena är sydda med svart garn.

Molnen är gjorda av vit fleece och solen av gul. Solen har strålar i sicksack söm som dock knappt alls syns på bilden... Att en sådan filt :P

Wednesday, January 1, 2014

Julens övriga kosmetika

Från vänster:
Aftershave lotion med bl.a. aloe vera, jojobaolja, tistelolja, ringblomsolja, B5 och E-vitamin samt eterisk olja av apelsin, pepparmint och lavendel.
Fotkräm med bl.a. aloe vera, sheasmör, kakaosmör, avokadoolja och eterisk olja av lavendel eller pepparmint (jag gjorde två satser).
Emulgerande sockerpeeling med bl.a. sheasmör, kakaosmör, solrosolja och olika eteriska oljor/doftoljor (flera satser).
Body Butter med bl.a. aloe vera, mangosmör, kakaosmör, avokadoolja, solrosolja och eterisk olja av lavendel, vanilj och patchouli.
Läppomada med bl.a. sheasmör, kakaosmör, bivax, avokadoolja och sötmandelolja. Smak av mango eller "vanilla coke".
(som syns hann jag inte riktigt göra alla etiketter så fina som jag hade velat så jag fick nöja mig med vissa handskrivna versioner :( )

Jag skulle gärna skriva ut recepten för dessa krämer här, men i och med att jag lånat många av grundrecepten från  andra bloggare så vill jag inte göra det. Jag har dock tänkt skriva ett inlägg om grunderna i att laga krämer inom en snar framtid. Tills dess är här en länk till en fantastisk blogg med massvis av kosmetikarecept.

Julens tvålar+inpackning av tvål med plastfolie

Jag har pysslat en hel del före julen, men juletider är besvärliga så till vida att man inte kan skriva om sina pyssel. Men nu är julen slut så nu tycker jag att jag kan visa upp lite av vad jag har gjort. Först ut är tvålarna.


Från vänster: kaffe/kökstvål, rosentvål, polkagristvål, vanilj-lavendel-patchouli-kaneltvål, mintchokladtvål och aloe vera tvål med eterisk lavendelolja.

Som man ser på bilden så har jag börjat packa in mina tvålar på ett nytt sätt, nämligen med vanlig plastfolie som jag krymper med hjälp av en "embossing gun" (kan köpas i bra pysselbutiker, min är från Sinelli). Det jag tycker om med tekniken är att man kan se tvålen då den är förpackad men den är ändå skyddad från smuts och annat otrevligt i omgivningen. Det är också en enkel och i längden billig förpackningsmetod som ser ganska proffsig ut.  Här följer lite instruktioner för hur man packar in tvålar i plastfolie.

Inpackning av tvål med plastfolie

Detta behövs:
Färdiglagrad tvål...
Vanlig plastfolie
Sax
Embossing gun eller annan värmekälla utan låga (måste bli ganska varm)
Etiketter (en eller två stycken per tvål)

Gör så här:
1. Klipp en lämplig bit plastfolie för att packa in tvålen.
2. Bestäm vilken sida av tvålen du vill att ska vara ovansidan och alltså helt slät. Packa sedan in tvålen som du skulle med vanligt omslagspapper (utan tejp förstås :P). Undre sidan ska vara helt täckt av plastfolie men så slät som möjligt och all överflödig plastfolie ska klippas bort för att få en fin yta. Men helt på riktigt så är det inte supernoga, det blir för det mesta fint fast man inte är perfektionist (och dessutom kommer det ju ofta en etikett med ingredienserna på undre sidan av tvålen).
3. Värm först tvålens undre sida så att plastfoliens kanter smälter ihop, du kan platta till dem lite extra med fingrarna efter att du värmt dem. När den är slät kan du gå över till kanterna på tvålen och till sist ovansidan. Håll inte värmekällan stilla för länge för då kan plastfolien spricka alternativt tvålen smälta (främst om det är melt-and-pour tvålar).
ungefär så här brukar undre sidan bli, sedan på med etikett bara :)

4. Klistra på etiketter.
5.  Klart!

Även tvålar med annorlunda former går fint att packa in med denna metod
En badbomb ("snöboll")  inpackad med samma metod