Tuesday, December 17, 2013

Lut är nog frätande trots allt... ;)

"A paste of lye and water can burn through an aluminum pan.
A solution of lye and water will dissolve a wooden spoon."
(Citat från Fight Club)

När man läser instruktioner för för man gör tvål på nätet eller i böcker så börjar de ofta med varningar om att lut är frätande och hur viktigt det är med skyddsutrustning när man tillverkar tvål. Visst är det viktigt att vara försiktig med lutet, men ju mer jag har tillverkat tvål desto mer har jag faktiskt mist min respekt för lutet. Visst har jag fått rå tvålmassa på mig någongång, men det har faktiskt inte gjort speciellt ont. Det har svidit lite, men när jag har sköljt bort det och neutraliserat det med vinäger så har det bara återstått en liten ljusröd fläck på huden för en stund som sedan har den också försvinnit. Mycket värre smärta har jag upplevt till exempel då jag lagat mat och bränt mig på en kastrull eller på kokande vatten (och ändå förekommer det inte speciellt mycket varningar och säkerhetsföreskrifter i kokböcker och recept). Men jaa... med tanke på hur stekspaden jag har använt till att röra om i lutlösningen till mina senaste tvålsatser så måste väl lut vara ganska frätande trots allt... ;)



Hur man får bort natriumkarbonat från hemgjord tvål

Ibland när man tillverkar tvål så uppstår det ett lager natriumkarbonat (eng. soda ash) på de ytor av tvålen som varit i kontakt med luft. Man kan försöka förhindra dess uppkomst genom isolering av tvålen och genom att inte låta temperaturen sjunka eller stiga för snabbt, men ibland uppstår det ändå och jag har inte hittat något entydigt svar på varför samma recept och samma förfarandesätt ibland kan resultera i natriumkarbonat och ibland inte. Natriumkarbonat är i sig inte farligt och gör inte tvålen sämre än tvål utan natriumkarbonat men det kan vara oestetiskt och därför vill många bli av med det då det uppstår. Här är några tekniker för att bli av med det.

Till vänster: tvål med natriumkarbonat.
Till höger: tvål från samma sats som slipats med saltvatten. (oredigerad bild)

1. Skär bort tvålens översta yta (och smält om den till nya tvålar) vid uppskärningen. Detta tar bort 100% av natriumkarbonatet, men ofta är det inte möjligt eftersom tvålen då kan bli för tunn.
2. "Slipa" tvålen med saltvatten (mycket salt) efter åtminstone en veckas lagring och skölj sedan bort saltet med vatten.
3. Ånga tvålens yta. Jag har själv inte testat denna metod, men den lär vara väldigt effektiv. Det borde gå bra att använda strykjärnets ångfunktion några centimeter från tvålen.
4. Den snabbaste och enklaste metoden att bli av med natriumkarbonat är antagligen att "tvätta" tvålens yta med alkohol (över 90%), men tyvärr är den metoden inte särskilt effektiv.



Friday, December 13, 2013

Tvålmarmoreringsmetoder: Column Swirl

Jag är lite arg just nu, eller kanske snarare irriterad. Jag hade tänkt att jag skulle påbörja en serie med inlägg om olika metoder för att marmorera tvål och hade spelat in en video där jag marmorerade en sats pepparminttvål med hjälp av column swirl (pelarmarmorering?), men nu när jag skulle ladda upp den så var den spårlöst försvunnen. Jag hittade genvägen till mappen via Reccent Places på  datorn men själva mappen och filerna fanns inte kvar. Inte heller i skräpkorgen kunde jag hitta dem... Och jag  har definitivt inte raderat den. :( Markos teori är att datorn måste ha stängt av sig i just fel ögonblick (akkun till min dator är sönder och datorn får bara ström då den är ikopplad så ibland händer det att sladden åker ut lite och datorn stänger sig) och att mappen med filerna därför försvunnit. Men vad kan man?
Jag får nu bara försöka förklara vad det är frågan om för metod utan video. Och sen är det ju fritt fram att söka efter "column swirl" videos på Youtube, det borde komma upp en hel del inspirerande videon.

Allmänt om marmorering:
* Det funkar bäst med kallrörd tvål. Varmrörd och omsmält tvål är för trögflytande för att man ska få ett fint resultat och färdig tvålmassa är för tunn då den är smält. (Det går dock inte omöjligt att åstadkomma en marmorerad effekt även med de andra tvåltillverkningsmetoderna även om det är betydligt svårare. För en jämförelse av de olika tvåltillverkningsmetoderna, se detta inlägg!)
* Eftersom de flesta marmoreringsmetoder kräver lite extra tid är det bra att använda ett recept som förtvålas långsamt (olivolja är ett exempel på en olja som förtvålas långsamt, kakaosmör bör däremot undvikas i stora mängder vid marmorering). Om du använder doftoljor och eteriska oljor är det viktigt att du vet att de inte försnabbar förtvålningsprocessen, syntetiska blomdofter är ofta väldigt problematiska.Det kan vara en bra idé att blanda ihop oljorna med lutet vid en lite lägre temperatur än vanligt för att göra förtvålningsprocessen långsammare, använd också en full mängd vatten.
*Vissa marmoreringsmetoder passar bättre i lodrätta och andra i vågräta formar. Försök att tänka tredimensionellt.
* Det är en smaksak om man låter tvålen gå igenom gelfasen eller ej. Gelfasen kan fördjupa färgerna, men titaniumdioxid klarar inte av gelfasen så bra (vilket jag lärt mig den hårda vägen ;)) så om man använder det så är det bättre att skippa gelfasen. Gelfas uppnås genom att isolera (jag brukar sätta min tvålform i ugnen (som är avstängd eller på låg temperatur) med en handduk över) tvålen och ha den i ett stort mått. Man undviker den genom att skippa isoleringen och eventuellt använda enskilda tvålformer, man kan t.o.m. sätta in den i kylskåpet de första timmarna.

Column Swirl/Pelarmarmorering

Min pepparmint/polkagristvål är marmorerad med denna metod. Jag märkte nu att bilden inte är superlyckad i och med att man endast ser tvålarna uppifrån, men alla sidor är faktiskt ungefär lika fina. Med denna tvål gjorde jag misstaget att gela den trots att den innehåller titaniumdioxid, men man lär ju sig av sina misstag :)
 Allmänt: 
Denna metod skapar väldefinierade swirls som ser fina ut från alla håll. De finaste swirlsens blir dock oftast på den sida som är uppåt så en lodrät form är att föredra.

Du behöver:
*En enkel tvålform, helst en lodrät sådan. Jag använder mig för det mesta av en rektangulär låg silikonform, men t.o.m. en ugnsplåt (ej aluminium) kan funka om man klär den med bakplåtspapper.
*En eller flera "pelare" som tvålen får rinna ner över. I de flesta videon som jag sett om metoden har pelaren varit ett rätblock i trä, kanske ca 15*5*5cm. Det är dock bara fantasin som sätter gränser. Jag har använt mig av konstruktioner av kartong klädda med bakplåtspapper och till och med det har funkat bra. Man kan testa att använda pelare med olika många hörn för olika effekter. Det viktigaste kraven är att pelaren är stabil, av ett lutsäkert material som inte suger åt sig tvålmassa, att dess ytor är jämna och att den inte står på någon bas.
*En sats kallrörd tvål av en långsamt förtvålande sort (färsk, massa alltså)
*Olika färgpigment+glycerin/vatten.
*Något att blanda i färgerna med.
*Så många skålar eller flaskor som du har färger.
*Eventuellt någon eterisk olja eller doftolja.
*Något att skrapa upp det sista av tvålen från skålarna med, t.ex. en slickepott.
*Något att swirla lite extra med då du är klar, t.ex. ett spett i trä.

Gör så här:
1. Ta tvålen till en lätt krämfas (light trace) med hjälp av en stavmixer.
2. Dela upp tvålmassan så jämnt du kan mellan de olika skålarna/flaskorna. För att spara tid har jag brukat blanda mina färgpigment (i puĺverform) med glycerin/vatten färdigt i de olika skålarna. Blanda färgen med tvålen. Tillsätt eventuell doft och andra tillsatser först då alla färger är blandade, på det sättet undviker man att försnabba förtvålningsprocessen.
3. Placera din/dina pelare i tvålformen och häll små mängder av de olika färgerna i mitten av pelarnas toppar i tur och ordning. Efter några hällningar börjar tvålmassan rinna ner för pelarens väggar och till tvålformen och det bildas vackra mönster. Fortsätt lika tills färgerna är slut.
4. Ta upp pelarna från formen och knacka tvålformen mot bordet så att tvålmassan lägger sig jämnt. Dra eventuellt några drag genom tvålmassan med t.ex. ett träspett för att förbättra mönstret. Det blir fint om man drar spettet in mot platsen där pelaren tidigare satt.
5. Klart! Nu är det bara att försöka klara av väntan tills tvålen kan skäras upp.

Här är en bra video om metoden (om jag har förstått rätt så är det faktiskt den här videon som var den första att förevisa metoden)
Grundinstuktioner för hur man tillverkar kallrörd tvål finns här.