Wednesday, November 13, 2013

Alternativa sätt att tvätta håret på #3: Balsammetoden

Jag har nu tvättat håret nästan uteslutande med balsam i ca 3 månader, så nu skulle det väl passa med en recension av metoden.

Idé: Schampoo innehåller i regel sulfater som ruggar upp hårets ytskikt och torkar ut hårstrået. I många balsam används sedan silikoner och mineraloljor för att omsluta hårstrået och få det att se friskt ut. För att tvätta bort dessa behövs sedan schampoo med sulfater som torkar ut håret och då "behöver" man silikoner för att håret ska se bra ut.... För att bryta den här onda cirkeln måste man sluta använda silikoner och få håret att bli friskt påriktigt istället för att bara se friskt ut. För att håret ska slippa uttorkning slutar man tvätta det med sulfater utan tvättar det med balsam istället. Detta funkar eftersom balsam innehåller lipider som löser fett (lika löser lika). Många som börjat med balsammetoden tycker att deras hårs kvalitet ökat dramatiskt sedan de slutat använda schampoo.

Metod: Nästan som med vanligt schampoo. Man blöter/fuktar håret, masserar in balsam i det (vissa masserar ca 10 min, men jag tycker att det har räckt bra till att helt enkelt se till att man masserar in balsamet i hela hårbottnet, sedan kan man skölja, det tar kanske 1 minut) och sköljer noggrant bort det. Sedan kan man eventuellt använda ett lite mera vårdande balsam i hårtopparna som vanligt. Man kan gärna skölja med kallt vatten som avslutning på hårtvätten.

Hurdant är ett bra tvättbalsam?
- Generellt sett "lätt" så att håret inte tyngs ner, men hur vårdande det får vara beror på ens hårtyp. Testa dig fram!
- Silikonfritt. Detta gäller både tvättbalsamet och det balsam man (eventuellt) använder i hårtopparna. I innehållsförteckningen känner man igen silikoner på att de oftast slutar med -xane eller -cone. T.ex. dimethicone är en vanlig silikon i balsam.
- Inget av balsamen får heller innehålla mineralolja (mineral oil, petrolatum, petroleum, paraffinum liquidum, paraffin, paraffinum, vaselin, ozokerit, polyisobutene, E 905, isododecane, isoparaffin).
- Uttorkande alkoholer är också bra att undvika. Till dessa hör Alcohol denat, Denaturated alcohol, Isopropyl alcohol, SD alcohol och Etanol. Alla alkoholer är ändå inte dåliga, cetyl alcohol, cetearyl alcohol och stearyl alcohol är fettalkoholer som är vårdande för håret.
- Följande ingredienser kan även vara svåra att skölja ur håret utan schampoo och kan vara bra att undvika: castor oil (hydrogenated castor oil går bra), beeswax, candelilla wax, microcrystalline wax, kaolin, witch hazel, sodium polystyrene sulfonate, lanolin, quaternium-80/quaternium/ polyquaternium.

Gällande stylingprodukter
Då man använder sig av balsammetoden ska man helst inte heller använda stylingprodukter som innehåller de tidigare nämnde ämnena, men om man gör det är det bara att tvätta håret med ett schampoo innehållande sulfater (sodium lauryl sulfata, sodium laureth sulfate, ammonium lauryl sulfate, ammonium laureth sulfate..)
och sedan fortsätta med balsammetoden.

En sista tvätt
Före man inleder balsammetoden ska man schamponera håret en sista gång med ett schampoo som innehåller sulfater för att ha en ren grund att starta från.

Min egen uppfattning av metoden
Jag tycker själv att balsammetoden är ganska enkel att följa (betydligt enklare än t.ex. äggtvätt ;)), det är ju nästan som att använda vanligt schampoo och balsam. Skillnaden är att man får vara lite noggrannare vid bortsköljningen av balsamet och att man får massera hårbottnet mera. Det jobbigaste med metoden är nästan att köpa godkända hårprodukter utan de förbjudna ämnena, men det är ju bara ett en gångs-problem. Jag har själv använt X-tras balsam som tvättbalsam, det fås från S-kedjan för ca 1,25€ (500 ml), billigt och bra ;) Som vårdande balsam har jag använt XZ Vanilla Café balsam.
Det är ganska begränsat vilka stylingprodukter som passar för balsammetoden och om man tycker om att styla sitt hår mycket så kan det hända att balsammetoden inte är en superidé eftersom man då ändå skulle behöva tvätta håret med schampoo så ofta. Själv använder jag främst torrschampoo, hårpuder och ibland mousse och hårspray. Jag har inte varit jättenoga med att läsa igenom mina stylingprodukters ingredienslistor, men det har ändå funkat riktigt bra. Då jag har använt hårspray+mousse har jag för det mesta tvättat håret med schampoo efteråt, då jag bara har använt hårpuder och torrschampoo har jag inte gjort det.
I kommentarerna nedan kom ett tips om att sockervatten fungerar bra som hårspray, jag har inte själv hunnit testa det ännu, men det låter bra! Saltvattenspray är ett annat alternativ för naturlig hårstyling.

Resultat: Jag tycker att mitt hår blir lika rent av balsam som av schampoo så länge jag inte har haft något konstigt i mitt hår, så jag är nöjd med metoden. Dessutom är mitt hår inte lika elektriskt nu som det vanligtvis är under denna tid av året... Det blir inte heller tovigt lika lätt som det blev förut och mitt hår är inte plattare än vanligt. Jag är inte 100% engagerad i metoden utan använder nog stylingprodukter med de förbjudna ämnena då och då och måste då tvätta håret med schampoo efteråt. Jag tycker att balsammetoden är den trevligaste av de no poo-metoder jag testat eftersom den är så lätt att följa och man orkar upprätthålla den. Det lär finnas en invänjningsperiod till metoden under vilken håret kan verka lite fetare än vanligt, men personligen upplevde jag ingenting sådant, metoden funkade bra direkt!

Mera djupgående info om metoden hittas här!

Friday, November 1, 2013

Ringblom- och kamomillsalva för utslag m.m.

Någon gång under sommaren fixade jag ihop en salva för irriterad hud, utslag, torra läppar m.m.. Den visade sig, i all sin enkelhet, vara en väldigt lyckad salva som jag har använt mycket. Den gör torra läppar mjuka, hjälper till med att läka utslag och lindrar irritation i huden.  Så nu tänkte jag dela med mig av receptet :) Inspirationen till receptet är en traditionell ringblomssalva, men jag har vid sidan av ringblomman också infuserat oljan med kamomill och tillsatt lite honung i slutet av processen.

Ringblom- och kamomillsalva

Ingredienser:
1dl infuserad olivolja
(0,25 dl torkad kamomill
0,25 dl torkad ringblomma
1,5 dl olivolja (extra virgin))
1 msk bivax
1 tsk honung
(mängderna ungefärliga, pröva er fram)

Gör så här:
1. Värm upp olivoljan och de torkade blommorna i vattenbad. Rör om då och då. Ju längre tid desto bättre och ju lägre temperatur desto bättre... Jag hade plattan på 1:an eller 2:an och hade värmen på i ca 3 timmar. Det allra bästa är att förvara blandningen i en burk i solen som man skakar med jämna mellanrum, det kan dock ta flera veckor att få full styrka på oljan (och det passar knappast så bra för november ;)).
2. Sila olivoljan genom en fin sil. Tryck blommorna mot silen för att pressa ut den sista infuserade oljan. Det är inte hela världen om små blomdelar slinker med.
3. Kontrollera mängden infuserad olja och tillsätt lite ren olivolja om det behövs.
4. Smält bivaxet över vattenbad. Blanda i den infuserade oljan och honungen. Se till att bivaxet inte stelnar då du gör detta.
5. Häll upp i burk(ar). Beroende på hur snabbt salvan stelnar kan det hända att honungen sjunker till bottnet, rör isåfall bara om med t.ex. ett bambuspett då blandningen stelnat. Sedan borde ingredienserna hållas blandade i och med att det är en såpass fast salva.
6. Klart! Salvan torde vara bra fram till olivoljans bäst före datum! För att förlänga hållbarheten kan man tillsätta lite E-vitamin (antioxidant), om jag kommer ihåg rätt gjorde jag dock inte det i och med den annars också relativt långa hållbarheten.

En liten varning. Samma dag som jag gjorde denna salva fixade jag även ihop en kräm med nästan exakt samma ingredienser, men med skillnaden att den också innehöll lite aloe vera juice. Jag inspirerades av ett recept på nätet med en jääätttebra balanserad kräm utan emulgeringsmedel (bara bivax...) och fastän jag visste att man inte kan få till stånd en stabil emulsion utan emulgeringsmedel så blev jag övertygad av de goda recensionerna och fina bilderna. Och visst krämen verkade först lyckad. Den hade en krämig konsistens och var väldigt fuktighetsgivande och närande. Jag gav bort en burk av den och behöll resten själv, glömde bort den i kylskåpet och hittade den idag - i två skikt; aloe vera och "salva"... Så nej, krämer med bara bivax som "emulgator" (det är ett överraskande vanligt missförstånd att bivax skulle fungera som emulgerande medel) är inte stabila i längden. Eventuellt kan de vara ett vettigt val om man använder hela satsen inom några veckor och vill ha en naturlig kräm utan emugleringsmedel (fast konserveringsmedel behövs ju ändå när man har en vattenbas och om man är rädd för emulgeringsmedel så är man antagligen skeptisk till konserveringsmedel också). Usch jag skäms för att ha gett bort en sådan kräm.... Men tydligen måste man göra alla misstag själv för att lära sig något :P


Uppdatering: I det här inlägget nämnde jag inte att honung är vattenlösligt och alltså egentligen inte blandar sig med olja, men i och med att det här receptet har så lite honung i sig och salvan är i fast form så tycker jag ändå att det fungerar utan en emulgator, honungen hålls blandad bara den är det då salvan svalnar. Konserveringsmedel behövs inte eftersom receptet inte innehåller någon vätska.