Tuesday, October 29, 2013

Dörrkrans med lönnlövsrosor

Under de senaste veckorna slutförde jag också en dörrkrans med "rosor" gjorda av lönnlöv. Det var ett annat projekt som tog längre tid att laga än vad jag hade tänkt. Men ännu hinner den väl vara uppe i någon vecka före det kommer snö och det inte längre är socialt acceptabelt med en höstkrans :P Sen hoppas jag bara att den inte smulas sönder totalt till nästa höst.
 Från början hade jag bara tänkt göra några få rosor och täcka resten av kransen med hela lönnlöv och annat höstigt, men jag blev så ivrig med rosvikandet att hela kransen plötsligt var täckt. Nu är det helt enkelt en "ros"krans i höstfärger. Men det funkar ju också.


Så här gjorde jag:

1. Samlade löv för rosorna, det behövs MYCKET löv, kanske 5-10 löv per ros beroende på lövens och rosarnas storlekar. I början var jag väldigt noga med att välja ut de allra vackraste löven, men kom efter några rosor fram till att det inte är så noga. Det viktigaste är att löven är färska och lätta att vika utan att de smulas sönder och att de inte har någon sjukdom. Gällande färg så passar enfärgade löv bäst att göra rosor av.

2. Sedan vek jag rosorna. T.ex. här är instruktioner för hur man gör det. Jag använde floral tape istället för sytråd+ståltråd till att fästa bladen. Jag lindade också bladen tätare än i instruktionerna, men idén är den samma. De första rosorna var lite krångliga att göra, men efter några rosor så gick det undan och jag märkte att det blev bra fast man inte var så petig. Jag varierade storleken och tätheten på rosorna. När jag var klar med dem fäste jag med floral tape och klippte av stjälkarna.

3. Sedan limmade jag fast rosorna på en kransstomme (min var gjord av vikta trägrenar) med hjälp av Karlssons klister. Först försökte jag binda fast dem med ståltråd, men det visade sig vara mycket lättare att limma dem.

4. Till sist limmade jag också fast några hela (små) lönnlöv vid utkanten av kransen. De syns dock inte så bra på bilden, jag hade kanske kunnat limma lite flera sådana.




Sängöverkastet klart!

Nu är sängöverkastet äntligen klart! Eller det har nog redan varit det en tid, men jag har inte "hunnit" skriva om det... Det var ett betydligt större projekt än vad jag tänkte att det skulle vara och det finns ännu vissa detaljer som jag skulle vilja lägga till, men jag orkar inte, jag är trött på projektet. Riktigt nöjd är jag nog ändå. När jag var klar med det så måste jag kolla upp min inspirationskälla (överkastet som var så fint, men skamlöst dyrt :P) och jag tycker faktiskt att det här överkastet är finare!

Så här gjorde jag:
(låt dig inte luras av de få stegen, jag spenderade tiotals timmar på detta :P)

1. Jag tovade bollarna (kolla upp detta inlägg för instruktioner). I intruktionerna står det att man kan fylla bollarna med något för att spara ull, men jag rekommenderar inte det till detta projekt eftersom de då blir väldigt hårda och svåra att sy fast ordentligt.
2. Jag sydde fast dem längs med långsidorna på överkastet med hjälp av björntråd.
3. Jag sydde runt kanten med ljusrött garn
4. Jag sydde en söm ovanför den ljusröda kanten med mörkturkost garn för att gränsa av den.

Resultatet. Ville egentligen ta en ny bild med bättre ljus+snyggare bäddning, men det
fick bli så här i och med att kameran är sönder. :P

Närbild.


Olivolja som perfekt "In-Shower Body Lotion"

Idén

Ett känt hygien/kroppsvårdsmärke lanserade för en tid sedan en body lotion som skulle användas i duschen. Jag måste erkänna att jag blev ganska intresserad, jag slarvar nämligen ofta med att smörja in mig efter att jag duschat och min hud svarar direkt, speciellt på vintern, med att bli torr. Att smörja in sig i duschen skulle vara det perfekta för mig för det är ofta först efter duschen som jag blir lat, i duschen orkar jag fast med vad. När jag tittade på ingredienslistan till produkten i fråga försvann dock en hel del av min iver... Jag går inte närmare in på det nu, för vad jag ville med detta intro var egentligen bara att förklara varifrån min "snilleblixt" kom.

Den hemmagjorda versionen

Jag brukar ofta smörja in  mig med någon olja (kokosolja favoriten eftersom den är någotlunda fast form i rumstemperatur samt doftar gott) och tycker att det ger bra resultat, men man blir ju, inte helt oväntat, oljig av det (ibland också i håret....) och det är en ganska kladdig procedur. Jag har dock inte tidigare kommit på att oljor går alldeles utmärkt att använda i duschen, trycket från vattnet tar bort överflödig olja, men lämnar absolut kvar ett lämpligt lager. Efter duschen är huden mjuk och skön, men inte oljig, perfekt! Hittills har jag bara testat det med olivolja, men andra oljor borde funka helt lika bra. Om man inte har problem med acne eller liknande så kan man t.o.m. använda samma olja i ansiktet.


Olivolja går att använda till det mesta... Bild lånad från halsa.se (kameran sönder, därav bloggtorkan...)

Så här har jag gjort (antagligen är instruktioner lite överflödiga, menmen...):

1. Ta med en burk med passligt mycket olja för hela kroppen (kanske 2-3 msk olivolja) in i duschen. Sätt fast håret för att undvika att få olja i det. Tvätta kroppen som vanligt.
2. Smörj in kroppen med olja.
3. Tvätta håret som vanligt.
4. Klart!

Jag förstår inte hur jag inte har kommit på det här tidigare.... Nu underlättar det min vardag och är verkligen praktiskt!