Sunday, September 29, 2013

Doftoljerecensioner #1: Citrusdofter

Då jag har handlat doftoljor via nätet har jag ofta försökt googla lite om de dofter jag varit intresserad av för att få veta vad andra har tyckt om dem, men jag har hittat väldigt lite sådana recensioner. Jag tänkte att jag själv därför skulle inleda en serie av inlägg med recensioner av de doftoljor jag testat här på bloggen. Först ut är citrusdofterna.

Saippuapajas "Sitrus"
(Citrus)

Beskrivning: Raikas sitrustuoksu. (Frisk citrusdoft)
Min åsikt om doften: Jag tyckte inte om den. Den luktade enligt mig "städmedel".
Beteende i kallrörd tvål: Inte testat.
Missfärgning: Nej.
Betyg (1-5): 1 (Jag har inte upptäckt några direkta brister med doftoljan, men jag gillar helt enkelt inte doften)

Saippuapajas "Mausteinen Appelsiini"
(Kryddig apelsin)

Beskrivning: Lämmin ja hieman makeahko appelsiinin tuoksu terästettynä kanelilla, neilikalla ja tähtianiksella.
(En varm och något söt apelsin doft kryddad med kanel, nejlika och stjärnanis)
Min åsikt om doften: Beskrivningen på hemsidan är riktigt bra. Speciellt nejlikan kommer fram starkt. Doften är söt, men inte sliskig. Luktar "äkta". Doften känns ganska julig.
Beteende i kallrörd tvål: Inte testat.
Missfärgning: Jag har inte upptäckt några problem med detta.
Betyg (1-5): 4

The Soap Kitchens "Zest Fragrance"
(Citrusskalsdoft)
Beskrivning: -
Min åsikt om doften: En ganska söt och "varm" doft där apelsinen dominerar. Man känner också lite lime i doften. Citron känner jag inte mycket av. Trots att doften är söt känns den ganska realistisk och är inte sliskig. Jag hade egentligen hoppats på att doften skulle ha varit mera "citronig" och fräsch, men tyckte ändå bra om den fast den var annorlunda än vad jag hade förväntat mig.
Beteende i kallrörd tvål: Inte testat. I varmrörd tvål, inga problem.
Missfärgning: Inga sådana problem.
Betyg: 3
Denna doft säljs inte längre hos The Soap Kitchen.

The Soap Kitchens "Lemon Fragrance"
(Citrondoft)
Beskrivning: -  (doften ingick i ett melt-and-pour kit och jag kan inte hitta den bland doftoljorna)
Min åsikt om doften: Tyvärr en ganska konstgjord om än fräsch doft. Inte lika illa som Saippuapajas sitrus, men även här får jag rengöringsmedelsvibbar... Jag använde lite av denna doft i en sats tvål med eterisk citronolja och den stödde upp citronoljan ganska bra då jag inte satt i så mycket.
Beteende i kallrörd tvål: Endast testat i varmrörd tvål, där inga problem.
Missfärgning: Nej.
Betyg: 2

Saippuapajas "Zest"
(Citrusskal)
Beskrivning: Raikas mutta kuitenkin pehmeätuoksuinen sitrushedelmäinen tuoksuöljy. (En fräsch men ändå mjuk doft av citrusfrukter.)
Min åsikt om doften: Måste vara samma doft som The Soap Kitchens "Zest Fragrance", de doftar exakt lika. (dock är doften billigare på Saippuapaja) "En ganska söt och "varm" doft där apelsinen dominerar. Man känner också lite lime i doften. Citron känner jag inte mycket av. Trots att doften är söt känns den ganska realistisk och är inte sliskig. Jag hade egentligen hoppats på att doften skulle ha varit mera "citronig" och fräsch, men tyckte ändå bra om den fast den var annorlunda än vad jag hade förväntat mig."
Beteende i kallrörd tvål: Inte testat. I varmrörd tvål, inga problem.
Missfärgning: Inga sådana problem.
Betyg: 3

Friday, September 13, 2013

Tips på tvålformar

Här kommer ett hett tips till andra tvåltillverkare i Finland. Jag har länge sökt efter en lämplig bastvålform för kallrörd tvål (hittills har jag använt mig av bl.a. mjölkburkar), men det har varit förvånansvärt svårt. De formar som är gjorda specifikt för tvåltillverkning tycker jag att är lite väl dyra med tanke på hur lätt och billigt det (i princip) skulle vara att göra en sådan själv.
På veckosslutet var jag till Prisma med M och hittade  just en sådan form som jag har sökt efter så länge. En brödform i silikon. Det enda minuset med denna form var att dens kanter blir lite bredare uppåt, men vinkeln var mindre än på många andra silikonbrödformar jag sett (och detta kan man ju lätt rätta till då man skär upp tvålen).
Överhuvudtaget var Prismas utbud av silikonformar väldigt bra sett ur ett tvåltillverkarperspektiv. Det fanns t.o.m. formar för individuella tvålar med fina former i lämpliga tvålstorlekar, som denna rosform. Att till Prisma bara... Charmen med silikonformar är att de tål värme bra (man borde t.o.m. kunna göra varmrörd tvål i dem) och att de inte behöver "fodras" (hjälp mig att hitta ett bättre verb ;)) med bakplåtspapper.

Monday, September 9, 2013

Badbombcupcakes!

Mitt senaste pyssel var cupcakebadbomber. De är lätta (och jätteroliga) att göra och passar bra som pyssel också för barn. Ingredienserna för frostingen kan dock vara lite besvärliga att hitta, jag hittade inte vinstenen i Finland utan måste beställa den från Storbrittanien. Så här blev mina cupcakes:

Vaniljcupcakes parfymerade med Gracefruits underbara "Madagascar" doftolja. Glittret hade jag kunnat skippa...
Recept på badbombcupcakes (ca 6 stycken)

"Degens" ingredienser:
3 dl matsoda
1,5 dl citronsyra
0,5 dl majsstärkelse
2 msk sheasmör
trollhasselextrakt/vatten i sprutflaska
doftolja/eterisk olja enligt smak
pigment/annan kosmetisk färg

"Frostingens" ingredienser:
3 dl florsocker
3 msk kokat vatten
2 msk torkad äggvita/"marängpulver" (meringue powder)*
1/4 tsk vinsten (cream of tartar)*
(1 msk DSLS eller SLS i puderform för extra bubblor)
(doftolja/eterisk olja)
(färg)
*antagligen lättast att hitta i baktillbehörsbutiker på nätet

Annat som behövs:
1 skål
6 muffinsformar i silikon (OBS! Doftolja fastnar gärna i formarna så det kan hända att man inte mera vill baka med dem efter detta)
elvisp
spritspåse

Gör så här:
1. Blanda ihop degens ingredienser enligt dessa instruktioner. Spraya på trollhasselextrakt/vatten tills degen går att forma.
2. Fyll silikonformarna tätt. Försök forma en liten kulle högst upp som på en riktig muffins. Låt torka i ca 12 timmar/över natten.
3. Blanda ihop de torra ingredienserna för frostingen (florsocker, torkad äggvita, vinsten, DSLS/SLS och torra pigment). Försök att inte damma och använd gärna andningsskydd om du lägger i DSLS/SLS.
4. Tillsätt vattnet och rör om med t.ex. en gaffel tills det inte längre dammar. Tillsätt eventuell eterisk olja/doftolja (tänk på att vissa dofter kan färga frostningen brun... Jag valde att bara sätta doftolja i själva muffinsen eftersom jag visste att min doftolja färgar av sig) och flytande färg. Sedan kan du vispa upp frostningen med elvisp. Det blir en tjock och lättspritsad frosting.
5. Spritsa frostingen på muffinsarna och lägg på eventuella prydnader. T.ex. små tvålbitar, kosmetiskt glitter och vanligt sockerströssel går bra.
6. Låt torka 1-2 dygn. Klara att packas in och ge bort eller för att använda alldeles själv ;)

Wednesday, September 4, 2013

Ett annat sätt att använda tvålrester på...

Jag kom förresten på ännu ett sätt att använda misslyckad tvål och tvålrester på. Man kan riva den, blanda den med lite kokat vatten, skaka om och hälla det hela i en sprutflaska. Blandningen fungerar sedan som en mild fettlösare för fläckar på t.ex. bordsytor och skåp. Det lönar sig att bara blanda lite tvål och vatten åt gången så att blandningen inte blir gammal.
Jag testade detta med resterna av den vispade tvålen, eftersom den inte blev så lyckad som omsmält. Den tvålen passar dessutom bra för detta ändamål i och med att den innehåller mycket fasta fetter som har bra rengörande egenskaper, men kan vara uttorkande för huden. Denna tvål hade 5% överfettning, men om jag skulle göra en tvålsats speciellt för rengöring av annat än hud så skulle jag nog inte överfetta den alls.
Hur som helst fungerade tvållösningen faktiskt riktigt bra till att få bort fläckarna runt spisplattorna!

Monday, September 2, 2013

De olika metoderna för tvåltillverkning

Jag tänkte att jag kort kunde beskriva de sätt på vilka man kan göra egen tvål eftersom jag har talat om dessa metoder på bloggen utan att egentligen förklara skillnaderna mellan dem. Jag kommer här att skriva om kallrörd, varmrörd, omsmält och melt-and-pour tvål (tvålmassa) och deras för- och nackdelar. Alla dessa metoder används för att tillverka tvål i fast format.

Kallrörd tvål


Det här är min favoritmetod för tvåltillverkning och den metod jag avser om jag talar om att "laga tvål" utan att nämna vilken metod det är frågan om. Orsaken till att jag gillar denna metod är att den ger massor av kreativa möjligheter, man kan t.ex. göra vackra mönster i tvålen som på bilden.
Tillverkning av kallrörd tvål går till så att man blandar lut med någon vätska för att få en lutlösning (som värms upp av sig själv) och smälter de fetter man tänker använda. Sedan låter man de två blandningarna svalna tills de är ungefär samma temperatur och sedan kombinerar man dem med hjälp av en stavmixer. Efter det är det bara att blanda i eventuella tillsatser och hälla upp i former. Kallrörd tvål måste lagras i ca en månad före den kan användas.

+ naturlig tvål gjord från början till slut, man kan kontrollera ingredienserna
+ man kan göra fina mönster i tvålen, och dess yta blir mjuk och slät
+ man har relativt gott om tid på sig att fila på tvålens utseende

- man är tvungen att hantera lut
- lagringen tar en lång tid
- det behövs stora mängder eteriska oljor/doftoljor eftersom lutet lätt "äter upp" dem
- även andra tillsatser förstörs lätt av lutet och alla kosmetiska färgämnen går inte att använda

Varmrörd tvål

 Detta är den "traditionella" tvåltillverkningsmetoden. Det går till på samma sätt som då man tillverkar kallrörd tvål, men med skillnaden att man  lägger in tvålmassan i ugnen (eller annat varmt ställe) då man uppnått krämfasen (trace). Först då tvålen nått en full gelfas tar man ut den ur ugnen, blandar i tillsatser och häller i formen (det kan bli bråttom).
Då tvålen har stelnat är den i princip klar för användning, men även varmrörd tvål blir bättre av lite lagring. Egentligen är jag helt fel person att tala om varmrörd tvål, eftersom jag bara gjort det en gång och även då misslyckades ;) Men men... Jag borde snart göra ett nytt försök!

+ Naturlig tvål gjord från början till slut, man kan kontrollera ingredienserna
+ Tvålen är i princip klar så fort den har svalnat och behöver alltså inte lagras även om en lagrad tvål håller längre
+ Tvålen får en "rustikt" utseende
+ Det behövs inte lika mycket eterisk olja/doftolja som vid kallrörd tvål eftersom förtvålningsprocessen i princip är klar då man häller i tillsatserna
+ Andra tillsatser störs inte heller av lutet. Av denna orsak går det bra att använda sig av melt-and-pour färger vid varmrörd tvål.
+ Av samma orsak kan man kontrollera med vilket fett man överfettar tvålen (genom att hälla i det smälta fettet då tvålen har genomgått gelfasen och tas bort från värmekällan)

- man är tvungen att hantera lut
- det finns en större risk för misstag (t.ex. uttorkning av tvålen) då man gör varmrörd tvål än kallrörd
- man har också mindre tid på sig att sleva upp tvålen i formen
- det är inte möjligt att göra vackra mönster som i kallrörd tvål och tvålens yta kommer inte heller att vara lika slät

Omsmält tvål

Att smälta om tvål är ett bra sätt att rätta till en misslyckad tvålsats. Både estetiska brister och missar i  receptet kan rättas till.
Personligen tycker jag att det är just till att rätta till misslyckad tvål som denna metod passar bäst. Vissa tvåltillverkare gör dock kallrörd och varmrörd tvål som de redan från början planerar att senare smälta om t.ex. för att tillsatser inte ska ta skada av lutet. Omsmält tvål blir dock enligt mig inte lika vacker som kallrörd eller varmrörd tvål.
Att smälta om tvål går enkelt i vattenbad eller i mikron, men det tar sin tid och alltid lyckas det inte så bra.

+ Man behöver inte hantera lut
+ Alla kosmetiska färgämnen går alltså att använda och tillsatser skadas inte av lutet
+ Tvålen är i princip klar direkt då den svalnat
+ Ett bra sätt att rätta till misslyckade tvålsatser
+ Eventuella tillsatser skadas inte
+ Rustikt utseende

- Tvålen blir inte lika slät som kallrörd tvål och det är svårt att få till stånd några mönster.
- Det beror på receptet hur bra tvålen smälter, ofta (speciellt vid "vegetarisk" tvål) är det ganska svårt att smälta tvålen och vissa envisa smulor vägrar smälta.
- Omsmältning av tvål kan knappast kallas att tillverka tvål

Tvålmassa/ melt-and-pour tvål

Melt-and-pour tvål eller tvålmassa är färdig tvål som har tillverkats för att vara lätt att smälta om. Det smälter lätt  och snabbt i mikron och är ett lämpligt pyssel också för barn, vilket övrig tvåltillverkning inte är p.g.a. lutet.
Melt-and-pour tvål ger en möjlighet att göra också riktigt små satser och vara kreativ med t.ex. många tunna färglager. Jag brukar själv använda mig av melt- and pour tvål för att ge kallrörd tvål detaljer.


+ Man behöver inte hantera lut
+ Alla kosmetiska färgämnen går alltså att använda och tillsatser skadas inte av lutet
+ Det är lätt
+ Man kan göra just så små satser som man vill
+ Man kan vara kreativ med massor av olika färger vilket inte är möjligt vid t.ex. kallrörd tvål p.g.a. begränsad tid.
+ Det finns både genomskinlig och vit tvålmassa som kan varvas på effektfulla sätt.
+ Det behövs små mängder eterisk olja/doftolja

- Man kan inte kontrollera ingredienserna
- Detta är inte tvåltillverkning utan omsmältning av färdig tvål
- Även om det är möjligt att göra olika färglager i melt-and-pour tvål så är det inte möjligt att göra "swirls" i och med att tvålmassan är så tunn då den är smält.



Att smälta om tvål (rebatching)+tovad tvål

Det här är egentligen ett pyssel som jag gjorde redan i början av sommaren, men jag har bara inte kommit mig för att skriva om det tidigare. Då jag gjorde tvålcupcakesen så blev det över av den vispade tvålen, alltså "frostingen". Jag hällde den nog i formar, men resultatet blev inte alls estetiskt så jag bestämde mig för att smälta om tvålen.
Eller, egentligen smälter inte tvålen utan löses snarare upp i lite tillsatt vätska, men resultatet är i allafall att man får en chans att förbättra en misslyckad tvålsats genom att hälla upp den i formen på nytt. Vissa ingredienser som annars skulle förstöras av lutet går också bra att tillsätta vid omsmältning eftersom förtvålningsprocessen då redan är slut. Av denna orsak krävs det också en mindre mängd doftolja/eterisk olja än vid kallrörd tvål. Det är t.o.m. möjligt att rätta till misstag i det ursprungliga tvålreceptet (för lite fetter/för lite lut) med hjälp av omsmältning.
Trots dessa fördelar med metoden brukar jag, och många andra som gör tvålar, bara använda sig av den i nödfall, alltså vid misslyckade tvålsatser och för att ta vara på "restbitar" som uppkommer då man skär upp tvålen. Orsaken till detta är främst att omsmält tvål får en lite grövre struktur och är svårare att få vacker än kallrörd tvål. Det beror också mycket på receptet hur bra omsmältningen lyckas. Enligt Kathy Miller, en "kändis" inom tvålvärlden ;), är vegetarisk tvål generellt sett svårare att smälta om. Färsk tvål är lättare att smälta än gammal tvål.
Så här går omsmältning till.... :)

Att smälta om tvål

Gör så här:

1. Först måste tvålen rivas grovt, jag lät hushållsassistenten jobba. Det var klart på några få minuter.


2. Sedan måste man tillsätta lite vatten/annan vätska. Hur mycket som behövs beror på hur gammal tvålen är, riktigt färsk tvål behöver inte nödvändigtvis alls någon tillsatt vätska. En bra riktlinje är att mängden vätska i förhållande till riven tvål ska vara som salladssås och sallad. Alltså; tvålen ska vara fuktig, men inte våt: Det ska inte finnas någon extra vätska på bottnet av skålen.
3. Sedan är det dags att värma upp tvålen och vätskan. Jag använde länge vattenbad till detta, men har nu kommit fram till att det går bara att göra i mikron på medelhög värme bara man har tvålen under uppsikt och tar ut tvålen med ca 1-2 minuters mellanrum för att röra om i massan. Om man inte håller koll på tvålen finns det en risk att den svämmar över skålens kanter och ställer till med kaos... :P

Först såg den smälta tvålen ut så...

...och sedan fick jag för mig att vispa in lite luft i den (om man vill göra det så måste man jobba snabbt, så att tvålen inte stelnar..)

Ibland kan den smälta tvålen se lite mera så här ut (den här satsen innehåller också lite havssalt)
Uppdatering: Nuförtiden brukar jag blanda lite med min stavmixer då tvålen är upplöst och sedan värma den lite till. På det sättet blir det mindre oupplösta klumpar i tvålmassan.

4. Då tvålmassan har löst upp sig i vattnet och är någotlunda jämn så är det dags att lägga i eventuella tillsatser som färgämnen och dofter. Vi omsmältning går det bra att använda melt-and-pour färger som annars inte lämpar sig för kallrörd tvål. (Det är vid det här steget som man ska rätta till receptet om man räknat fel vid tvåltillverkningen. Om det saknas fetter är det bara att tillsätta dem och röra om. Om det saknas lut så är det nästan bäst att tillsätta den smälta tvålmassan i en ny sats av tvål med extra lut.)
5. Häll  upp tvålmassan i formen/formerna. Var noga med att det inte blir några lufthål, detta händer lättare vid omsmält tvål än vid kallrörd tvål eftersom omsmält tvålmassan är fastare. Du kan slå formen mot arbetsunderlaget för att se till att tvålmassan packas tillräckligt hårt.

Uppskurna mjölkburkar blir bra tvålformar! Man kan tejpa ihop två till en liggande form eller använda en burk som en upprättstående form (på bilden hade jag ont om mjölkburkar ;))

6. Tvålen stelnar ganska fort, skär upp tvålen då den verkar ha stelnat tillräckligt mycket. Kanske redan efter någon timme.

Tyvärr blev denna tvålsats inte alls speciellt estetisk... men det finns hopp, läs vidare!

En mera lyckad bit omsmält tvål. "Prickarna" är tvålbitar som inte lösts upp vid omsmältningen.


Tovad tvål

Ibland blir tvålen inte riktigt som man skulle vilja, vare sig man använder omsmältningsmetoden eller någon annan metod. Om man inte vill smälta om den men ändå vill att den ska se lite trevligare ut så kan man göra en tovad tvål av den. Detta kan man givetvis också göra av en icke-misslyckad tvål. Ullen runt tvålen fungerar som en lätt peelande "svamp" och krymper i takt med att tvålen krymper.

Gör så här:

1. Fyll ett kärl med varmt vatten.
2. Vira lite ull i runt tvålen så att dess yta täcks.
3. Sänk ner tvålen i vattnet och tova ullen lite lätt. Ingen tallsåpa eller liknande behövs eftersom tvålen sköter dess uppgift.
4. Ta upp tvålen och vira runt mera ull om tvålens yta inte är täckt eller du av en annan orsak inte är nöjd  med resultatet. Upprepa steg 3 och 4 tills du är nöjd.
5. Avsluta med en lite hårdare tovning och sköj med kallt vatten.

Klart!


Tips! Här använder Matha Stewart ull i olika gråa nyanser till tovade tvålar för att få dem att efterlikna stenar. Ganska rolig idé tycker jag!