Thursday, June 27, 2013

Tovade bollar

Då var den tre veckors-ledigheten slut.... Om ni undrar vad jag ägnade mina sista lediga dagar åt så var det åt att tova bollar (och spela canasta). Sommarens projekt är nämligen att pynta vårt sängöverkast, Ikeas enkla, beiga Fabrina (?), med små tovade bollar som "fransar" vid kanterna och det behövs det mycket bollar för :P

(Här finns ett inlägg med bilder på det färdiga överkastet)

Jag hittade ett bra tips på hur man kan tova bollar lättare på 365 saker du kan slöjda. Genom att använda en tesil som man stoppar in ullen i så tovar bollen mer eller mindre sig själv och resultatet blir slätt och fint. Eller okej, nu får man ju jobba en del, men jag tyckte åtminstone att det gick snabbare och var lättare att få ett snyggt resultat än då man bara använder händerna.

Det behövs ännu lite mera bollar förrän jag kan börja sy fast dem... :D


Så här gjorde jag:
1. Jag rullade ihop en boll av ca ett halvt ark hushållspapper för att skapa en "kärna" i bollen och därmed spara lite ull.
2. Jag täckte in bollen jämnt med ull och satte in ullbollen i tesilen så att ingen ull stack ut på kanterna (annars blir det veck i den färdiga bollen).
3. Sedan doppade jag tesilen i en balja med varmt vatten och tallsåpa, tog upp den och skakade den lite. Sedan tog jag ut den ur tesilen, rullade lite försiktigt och satte tillbaka den i en annan vinkel för att sedan doppa den igen och upprepa hela processen några gånger.
4. I takt med att bollen tovar sig kan man börja rulla den hårdare i händerna och vispa runt tesilen lite i vattnet. Om det verkar behövas kan man sätta lite tallsåpa direkt på bollen.
5. Då bollen verkar färdigtovad kan man skölja den i lite rent vatten och "rulla bort" så mycket vatten man kan ur den förrän man låter den torka.
6. Då bollarna hade torkat fixade jag lite detaljer på de största av dem med hjälp av en tovningnål (eller egentligen tre, de gick alla sönder...........). Det var dock ganska svårt eftersom bollarna var så hårda (kanske p.g.a. hushållspapperskärnan) så jag rekommenderar att man nåltovar hela bollen, eller åtminstone inte tovar den så hårt om man vill fixa mönster med tovningsnål. Man kan också försöka fixa mönstret redan i tesils-skedet.

Här finns också ett roligt tips på hur man kan tova bollar av garnrester i tvättmaskin. Man kan också centrifugera bollar gjorda av ull för att göra dem hårdare.

Bollarna kan användas till att göra t.ex. smycken, grytunderlägg och nyckelringar. Nu har jag också fått för mig att jag ska fixa en matchande matta till överkastet, men fastän jag hade tänkt mig en liten modell så skulle det krävas maaassor av bollar till det. Kanske jag nöjer mig med att pynta ett dynvar.... Fast först ska överkastet bli klart ;)


Monday, June 24, 2013

Byråkrati

Huh-huh... Gick igenom bestämmelserna för att sälja kosmetika (inklusive tvål) inom EU eftersom det skulle vara roligt att delvis kunna finansiera min tvåltillverkning och få någon användning till alla tvålar :P. Hade nu inte tänkt sälja speciellt storskaligt, men det skulle kunna vara en rolig hobby. Men som hobby verkar det nu inte riktigt gå att ha kosmetikaförsäljning eftersom alla recept ska testas (enligt lite snabb research ca 100 euro per recept) och det verkar som att man gärna borde ha en skild lokal för tvåltillverkning för att få lokalen godkänd (den ska också kontrolleras för ca 200 euro). Att sånt. Utomlands verkar det dock vara betydligt billigare, så man skulle kunna få recepten undersökta i ett annat EU-land. Måste ännu kolla lite närmare på sådana möjligheter.
Jag tycker det här är lite löjligt... Jag tvivlar på att restauranger måste få alla sina recept undersökta och jämförda med slutprodukten trots att mat faktiskt är någonting som vi stoppar direkt i oss till skillnad från tvål.

Tuesday, June 18, 2013

Yoghurt- och avokadoröra

En annan sak jag lärde mig av min syster på veckosslutet var att laga en perfekt förrätt/mellanmål. Lätt och snabb att laga, få ingredienser och verkligen jättegod, jag har gjort den åt mig själv både idag och igår. Hon gav mig tillstånd att sätta ut receptet här så nu gör jag det :) Det är alltså fråga om en röra med yoghurt, räkor och avokado. Avokado är en intressant ingrediens. Enligt mig smakar den ganska intetsägande i sig själv men genast då man kryddar den  med t.ex. lite salt och juice av citron eller lime så kommer smaken av avokadon fram jättefint och är underbar. Men till receptet.

Yoghurt och avokadoröra








Ingredienser (1-2 portioner):
1 avokado
ca 4 msk yoghurt
saft av en halv citron
(ev. skalade räkor)
kryddning efter smak, jag använde vitlök, citronpeppar, vitpeppar, salt och rejält med färsk persilja

Gör så här:
 Bara att gröpa ur avokadon och blanda ihop allt! Kan serveras i avokadoskalen.

Monday, June 17, 2013

Test: Hårtvätt med matsoda och vinäger

För övrigt kan jag meddela att jag tvättade håret med matsoda och vinäger idag. Min syster är värre på det här med att tvätta håret på lite alternativa sätt (ägg är tydligen såå bra) och ibland inspireras även jag att testa på det.

(Bild lånad från www.hippiemamman.wordpress.com)






Idén med metoden:
- Det ska inte slita lika mycket på håret som vanligt schampoo
- Bikarbonatet tvättar, (äppelcider)vinägern neutraliserar ph-värdet efter det basiska bikarbonatet och fungerar samtidigt lite som ett balsam --->balsam behövs inte
- Man behöver inte tvätta håret lika ofta som vid traditionell hårvård
- Det är billigt
(Emma, du får gärna rätta mig, det här var vad jag kom fram till efter lite googlande)

Så här gjorde jag:
1. Jag blandade ihop ca 1 msk matsoda (bikarbonat) med ungefär lika mycket vatten i ett kärl och kanske två matskedar vinäger med fyra gånger så mycket vatten i ett annat kärl. Om man vill kan man tillsätta lite eterisk olja eller doftolja i vinägerblandningen. Egentligen brukar man väl använda äppelcidervinäger då man tvättar håret istället för vanlig vinäger (ättika) som jag använde, men det är antagligen mest för att det luktar mildare. Idén med vinägern i sköljningsvattnet är väl mest att den ska vara sur och neutralisera effekten av bikarbonatet, så sa min syster iallafall :P
2. Sedan blötte jag ner håret och masserade in bikarbonatblandningen ordentligt i hårbottnet.
3. Sedan sköljde jag ordentligt med vatten och hällde över vinägerblandningen.
4. Det här ska man sen tydligen inte göra; men jag sköljde bort vinägern efter en stunds verkan.
5. Inget balsam ska behövas.

Resultat:
Jag inser att det kan ta en tid för håret att vänja sig vid metoden och  renas från t.ex. silikoner som vanliga hårprodukter ofta innehåller (dessa har jag i och för sig undivikit) och att det därför inte riktigt är så rättvist med en bedömning av metoden baserad på en enda tvätt. Tyvärr tror jag dock att jag är lite för lat för att upprätthålla denna metod i och med att det känns besvärligare än att tvätta håret med vanligt schampoo och balsam, men jag ska försöka. Det här var vad jag upplevde idag:

- Håret blev inte lika rent som med schampoo även om det blev betydligt renare, det kan hända att jag borde ha masserat hårbottnet lite längre..
- Håret kändes dock inte alls torrt fast jag inte använde balsam vilket jag vanligtvis behöver
- Håret kändes lite strävare än vanligt efteråt, men det störde inte egentligen mig
- Håret luktade vinäger då det var vått, men lukten försvann då det torkade (eller så vande jag mig vid den ;))
-Det är inte trevligt att få vinäger i ögonen... ;)

Sen funderade jag lite över hur bra det här nu sen sist och slutligen är för håret.. Man skulle ju tro att det slits av att först utsättas för en bas och sedan för en syra... Men bättre än schampoo ändå påstår no poo:arna :P

 Edit: Efter kanske 5 bikarbonat och vinäger tvättar bestämde jag mig för att sluta med metoden. Mitt spikraka hår blev lockigt av vinägern då det torkade (dessa lockar kunde borstas ur)..... I sig skulle detta inte vara ett problem eftersom jag gillar lockar, men i och med att lockar beror på assymmetrier i hårstråets form så fick jag för mig att  vinägern hade slitit på mitt hår. Annars så var nog tvättresultatet bra fast det krävde lite mera jobb än med schampoo+balsam. Håret kändes strävare men såg bra ut.

Thursday, June 13, 2013

Cupcakes!

Nåja nu kunde jag ta ut cupcakesen ur formerna. Helt okej resultat, inte som på bilden jag postade tidigare, men det hade väl ingen heller väntat sig :P Här är de!

Jordgubbscupcakes

Doft: Gracefruit's Strawberry Smoothie. En riktigt trevlig, om än lite konstgjord doft. Den verkar tyvärr ha en tendens att försnabba tvålmassans förtvålning (alltså göra den hård i förtid) så om man vill använda den i kallrörd tvål så lönar det sig att hålla en låg temperatur på tvålmassan och använda ett recept med full vattenmängd. I min tvål ville den inte heller riktigt blanda sig med tvålmassan men det har antagligen att göra med att jag blandade i den först då tvålmassan var i formen. Doftoljan färgade inte tvålen.
Färg: Ljust rosa frosting (rosa ultramarin), kakao+sienna pigment i muffinsbottnet.
Prydnad: Ljusrött glitter och röda (inte orange som på bilden) hjärtan av färdig tvålmassa

  

Morotskakscupcakes

Doft: Gracefruit's Carrot Cake. Doftar av kryddig morotskaka med glasyr, en lite väl söt lukt för min smak. Inga problem med denna doftolja.
Färg: Jag lämnade frostingen ofärgad, muffinsbottnet är färgat med sienna pigment.
Prydnad: Orange tvålmassa klippt i små bitar.

Uppdatering: Doftoljan har färgat "muffinsbottnet" brunare, men frostingen är fortfarande vit (antagligen i och med att det var så lite doftolja och mycket luft i den)


Persikocupcakes

Doft: Saippuapajas Persikka. En riktigt trevlig doft enligt mig, söt men ändå fräsch. Lite konstgjord. Inga problem med denna doftolja.
Färg: Frosting: Sienna, gul järnoxid, rosa ultramarin. Botten: Sienna.
Prydnad: Hjärtan i orange tvålmassa.


Sockervaddscupcakes

Doft: Saippuapajas Pink Sugar. Som namnet antyder en väldigt söt, men ändå trevlig doft. Ganska mycket toffee i den. Verkade tyvärr försnabba förtvålningsprocessen.
Färg: Lite rosa ultramarin i frostingen, sienna och kakao i bottnet.
Prydnad: Ljusrött glitter och torkade rosknoppar.

Uppdatering: Doftoljan verkar ha färgat tvålmassan brun, detta märks endast av i "muffinsbottnet". Doften i sig verkar dock bli trevligare och trevligare ju mer tvålen lagras. En söt toffee-doft som ändå på något sätt hålls fräsch (lite jordgubbsdoft kanske?). I flaskan doftar oljan inte alls lika gott.

 Vaniljscupcakes

Doft: Gracefruit's French Vanilla. En väldigt söt vaniljdoft. Jag beställde doften på nätet och blev besviken då den kom fram eftersom jag inte var speciellt förtjust i den. Ibland kan doftoljor förändras lite då man lägger dem i någon produkt, men tyvärr inte denna. Men M gillar den :) Tyvärr verka doftoljan dessutom försnabba förtvålningsprocessen.
Färg: Ofärgad frosting (tillsvidare... vaniljdofter tenderar att bli bruna under lagringen). Sienna och kakao i bottnet.
Prydnad: Ett rött hjärta av tvålmassa.

Uppdatering: Jag tycker fortfarande inte om doften. Den verkar som förväntat ha gett en del färg åt tvålmassan, men inte så mycket som jag hade tänkt mig (t.ex. Pink Sugar, färgade av sig mera). Frostingen är fortfarande vit!


Det var nog jätteroligt att göra de här tvålarna, älskade att dekorera dem. Tror dock att jag nöjer mig med lite mera praktisk tvål i fortsättningen :D Om jag skulle göra tvålcupcakes igen så skulle jag dock göra annorlunda på dessa punkter:

* Jag skulle bara använda doftolja i muffinsbottnet. Detta eftersom vissa dofter tenderar att färga av sig och brun frosting kunde se lite oaptitlig ut... Men vi får se hur det går, jag hoppas på att luften i frostingen gör att den inte färgas så starkt. Återkommer om det.
Uppdatering: Luften verkar minska missfärgningsrisken. Trots att flera av dofterna färgade muffinsbottnet, har samtliga tvålar sin orginalfärg på frostingen

* Jag skulle inte vara lat utan faktiskt dela upp tvålmassan i så många delar som jag vill ha doftoljor/färger.

* Men sen igen så skulle jag inte använda 5 olika doftoljor i samma tvålsats, det blir för stressigt för mig!

* Jag skulle se till att ta fram allt jag kan tänkas behöva i förväg. Nu visade det sig att jag inte hade någon form för den vispade tvål som blev över vilket gjorde att jag måste improvisera vilket ledde till ett resultat därefter.

* Jag skulle försöka ta det lugnt och koncentrera mig istället för att börja stressa då tvålmassan verkar börja stelna.

Men roligt var det!!!!

Do not eat

Tvåltillverkning steg för steg, kallrörd och vispad tvål

Igår var det som sagt tvållagning som gällde igen och M var snäll nog att dokumentera hela processen, så nu kan jag sätta ut lite bilder på hur det går till då man lagar tvål. Vi lagade alltså tvålcupcakes med vanlig (kallrörd) tvål som botten och vispad tvål som frosting. Vispad tvål är kallrörd tvål som man vispar in luft i vilket gör att tvålmassan går bra att spritsa. Färdig vispad tvål flyter i vatten p.g.a. all luft.

Tillverkning av kallrörd tvål

Jag använde Saara Kuhas recept med palmolja, kokosfett, kakaofett, olivolja och ricinolja (från boken "Käsin tehtyä saippuaa"). Det finns massor av tvålrecept på nätet och man kan också testa på att göra egna recept då man fått lite mera erfarenhet av tvåltillverkning. Generellt sett brukar man använda ca 60% fetter som är i fast form i rumstemperatur och ca 40% oljor som är flytande vid rumstemperatur. Om man gör ett eget recept är det viktigt att kontrollera de olika fetternas förtvålningstal så att man vet hur mycket lut och vatten man behöver använda. Lättast går det med hjälp av en förtvålningskalkylator (t.ex. denna)

1. Skydda dig själv för lutet med åtminstone långa ärmar, skyddsglasögon (helst inte solglasögon som jag ;)) och skyddshandskar. Andningsskydd kan också vara bra. Och du ska inte ha dina finaste kläder på dig... Jag har själv aldrig skadat mig på lutet, men man ska nog respektera det.

2. Mät upp rätt mängd lut och vatten. Använd en hushållsvåg som mäter med minst 1 grams noggrannhet, det är noga att mängderna blir rätt.

3. Häll lutet i vattnet (inte tvärtom) och blanda. Lutlösningen kommer att bli varm. Jag brukar göra detta i en glasburk ovanför lavoaren. Man måste dock vara försiktig eftersom glasburken kan gå sönder. Om man använder någonting för att röra om i lösningen så är det bäst med trä eller plast, metall/aluminium reagerar med lutet.


4. Mät upp fetterna och oljorna, var noggrann. Värm dem i vattennbad tills de är i flytade form.

5. Häll lutlösningen i fettblandningen under omrörning. Många tvåltillverkare är väldigt nogranna med temperaturerna på lutlösningen och fetterna, men jag har gjort så att jag låter lutet svalna medan jag värmer upp fetterna och häller sedan i lutet (man kan känna utanför på lutburken, den ska vara varm, men inte het) och det har funkat riktigt bra. Om man vill mäta temperaturerna så ska båda blandningarna vara ca 45-50 grader, inte högre än så.

6. Rör om tills bladningen börjar bli fastare och påminner om en tjockflytande kräm till konsistensen, det tar olika länge beroende på fetterna man använt. Det går betydligt snabbare om man använder en stavmixer.


7. Så ser blandningen ut då den uppnåt "krämfasen". Om man tar upp stavmixern och låter tvålmassan på den rinna ner så tar det en stund förrän den sjunker ner i resten av massan.

8. Tillsätt eventuella färgämnen, doftoljor och andra tillsatser. Om du använder färg i pulverform så bör du blanda den i lite glycerin, olja eller vatten först för att undvika färgklumpar i tvålmassan. Observera också att tvålfärger som är menade för färdig tvålmassa inte nödvändigtvis lämpar sig för kallrörd tvål eftersom de kan reagera med lutet. Jag satte inte i mina doftoljor i detta skede, mest p.g.a. lättja eftersom jag arbetade med fem olika doftoljor och inte orkade dela upp tvålmassan i så många delar. Men i de allra flesta fall så lönar det sig nog att dela upp tvålmassan i så många skålar som man vill ha färger eller dofter.

8. Sätt tvålmassan i formerna. Jag hade tänkt använda silikonmuffinsformar till tvålen, men jag hittade bara tre stycken så jag fick improvisera lite med gamla puddingburkar etc. Ett annat alternativ till köpta tvålformer är gamla mjölkburkar som man tvättar och klipper upp.

Förtvålningsprocessen pågår ännu i formen och tvålen kan ännu börja hettas upp där och genomgå en så kallad gelfas. Gelfasen är inte nödvändig för att få bra tvål och det är mest en smaksak om man vill att ens tvål ska genomgå den eller inte, men den förändrar färgen på tvålen lite och därför kan det se konstigt ut om tvålen bara delvis har genomgått denna fas. Om man vill att tvålen ska genomgå gelfasen så är det bra att använda en enda stor form (man skär istället upp tvålarna efteråt) som man isolerar t.ex. genom att sätta en handduk över den. Om man inte vill att tvålen ska genomgå gelfasen så är individuella former bra, man ska då inte isolera tvålen och kan t.o.m. för säkerhetsskull sätta in den i kylskåpet en stund för att hålla ner temperaturen.


10. Vanligtvis är det förra steget det sista, men denna gång satte jag som sagt inte i doftoljorna vid steg 8. Jag gjorde istället det i formarna och rörde sedan om med en grillsticka. Vanligtvis skulle jag inte rekommendera det, men i detta fall visade det sig faktiskt vara en ganska lyckad metod i och med den skrovliga ytan som tvålen fick kan ha hjälpt frostingen att fästa i muffinsarna. Ibland kan tvålmassan dessutom börja stelna i förtid då man sätter i doftoljorna och det kunde ha blivit för stressigt i och med att jag hade så många olika doftoljor.

Tillverkning av vispad tvål

Till den vispade tvålen använde jag Nizzys recept med palmolja, kokosfett och olivolja. Andelen fasta fetter är högre i vispad tvål än i vanlig kallrörd tvål. Jag använde 600 gram fasta fetter och bara 50 gram olja.

Steg 1 till 3 är samma som då man gör kallrörd tvål, men lutet ska kallna ända till rumstemperatur så det kan löna sig att sätta in det i kylskåpet för en stund för att försnabba processen.

4. Mät upp de fasta fetterna.

5. Vispa upp dem med hjälp av elvisp.

6. Så här ska det se ut. Som marängsmet eller hårt vispad grädde.

7. Tillsätt oljan och vispa mera. Smeten kommer att lägga sig lite, men det fixar sig då man häller i lutet.

8. Häll i lutet medan du vispar på låg hastighet.

9. Smeten ska nu se lika ut som vid steg 6.

10. Dela upp smeten i så många skålar som du vill ha färger/dofter och blanda i alla tillsatser. Blanda bara en del åt gången eftersom doftoljorna kan göra smeten hård i förtid och då vill man kunna arbeta snabbt.

11. Spritsa ut frostingen på muffinsarna.

12. Dekorera dem om du vill. Jag använde torkade rosor, glitter, tvålmassa klippt i små bitar (bilden) och hjärtan av tvålmassa.

Sen är det bara att låta tvålarna lagras. Jag vågade inte ta ut tvålarna ur formerna ännu idag eftersom frostingen ännu var mjuk så jag återkommer när de är uttagna. Vanligtvis kan man ta ut dem efter ca 1 dygn, sedan bör man lagra dem luftigt i ca 1 vecka och ännu 2-5 veckor efter det t.ex. inne i en låda. Tvålen blir i princip bättre och bättre ju längre den lagras och det lönar sig att packa in den först då den ska ges bort.

Hmm... Det här blev lite längre än vad jag trodde.....

Ännu en sak. Tvåltillverkning kan vara lite stressande, men försök nu att inte visa sådana här miner åt pojkvännen som är snäll och fotograferar allting.

Wednesday, June 12, 2013

Tvålcupcakes...

Sitrus/Kokostvålen har väl lagrats i cirka tre veckor nu och den verkar bli lyckad, så jag tänkte använda samma recept idag igen :) Idag ska det nämligen bli tvålcupcakes! Egentligen är sådana antagligen ganska opraktiska p.g.a sin form och dessutom är de ju bara söta tills man använder dem första gången, men jag vill nu ändå testa på att laga sådana :P Det är precis som när jag lagar vanliga cupcakes fast jag tycker att de blir för söta och är godare utan frosting...

Hur kan man stå emot så här söta saker? Bild från The Happy Housewife and her Soap Obsession)
Jag återkommer snart med resultatet... Får se vad det blir av det hela, knappast som på bilden i alla fall ;) Under tiden får ni gärna övertyga mig om att tvålcupcakes är praktiska ens på något sätt så att jag kan berättiga mitt tvållagande ;)

Tuesday, June 11, 2013

Blåbärsbak

Jag och M fick frysta blåbär från hans moster då vi var på besök hos henne, så igår var det blåbärsbak som gällde. Vi fixade dels blåbärsmuffins med crumble enligt Leilas recept och dels miniblåbärspajer. Minipajer eftersom blåbärspaj är gott och allt blir lite gulligare i miniformat :P. Till pajerna använde vi detta recept. Några av pajerna fick lite crumble på sig eftersom det blev över från muffinsarna.

Här är resultatet:

Lite muffinsar


Paj med crumble
Och utan :)
M provsmakar...

Riktigt gott blev det :) Rekommenderar recepten, men att laga paj i muffinsform var ganska petigt och enerverande så om man inte gillar sånt så kan det kanske vara bra att hålla sig till fullstora pajer...

Friday, June 7, 2013

Vattenmelonmojito

Ikväll fixade jag ytterligare en modifierad version av vattenmelonsorbeten, nämligen vattenmelonmojito! Mojito är min absoluta favoritdrink (förutom Coca-Cola) och vattenmelon tycker jag också otroligt mycket om så det kunde ju inte gå speciellt fel och det tycker jag inte heller att det gick. Här är receptet om ni vill testa :) Jag använde inga mått så har gissat mig fram lite i receptet, men bäst är det förstås att använda sitt eget smaksinne då man blandar drinken!

Min kamera gillade inte ljusförhållandena :(


Vattenmelonmojito 
(ca 1,5-2 liter)

Ingredienser:
1/4 vattenmelon
juice från 5 limefrukter
20 blad av mynta
1 liter sodavatten
1 dl rörsocker (vanligt strösocker funkar nog också!)
vit rom efter smak

Gör så här:
1. Skär vattenmelonen i kärnfria bitar och lägg dem i frysen i några timmar.
2. Blanda ihop sodavattnet med rörsockret.
3. Ta ut vattenmelonen ur frysen och mixa ihop den med limesaften och myntan.
4. Blanda ihop alla ingredienser och pynta med lite mynta ;) Det behövs ingen is i och med att vattenmelonen är fryst.


Resfeber

Herregud. Vi har bestämt oss för att resa någonstans i slutet av sommaren då sommarjobben e slut och man har lite mera pengar att röra sig med, men nu e det ju lockande när man får en resa till t.ex. Egypten inklusive hotell för 175 euro per person... Alltför lockande.. Finlands fina väder har väl gjort att folk inte är så ivriga med att resa bort och priserna på sista minuten-resor sjunker och sjunker.. Jag tror jag måste sluta prenumerera på Tjäreborgs sista minuten-nyhetsbrev ;)

Wednesday, June 5, 2013

Tvålinpackning

Idag packade jag in lite tvål jag gjort tidigare, lavendeltvål och honungstvål.

Här är etiketterna jag fixade:




När jag skulle googla efter bilder på Nalle Puh så behövde jag bara skriva in "Winnie" i sökfältet för att förslaget "Winne the Pooh mental illnesses" skulle komma upp. Det fångade givetvis mitt intresse så måste kolla vad det var för något. Här är en bild som kom upp:


Tänk att jag inte har tänkt på det där tidigare :D Det stämmer så bra. Inte en speciellt frisk samling djur...

Nåjo såhär blev tvålförpackningarna...


Måste ännu fundera ut hur jag ska packa in "blommorna". Blev inte så bra när jag försökte... Tips tas gärna emot! :P




Vispat sheasmör

Vispat sheasmör är superlätt att laga och det blir en härlig och användbar produkt, världens enklaste kräm. Jag fixade ihop en rejäl sats på söndagen för att smörja in min stackars rumpa och jag har använt upp nästan allt redan nu :D Men det är alltså inte för att det skulle gå åt mycket, tvärtom, krämen är faktiskt väldigt dryg. Har bara smort in mig så ofta i och med att min hud var så torr efter solandet.

Bild från www.girlishh.com eftersom mitt vispade shea smör som sagt nästan är slut :P

Egentligen räcker det med bara sheasmör för att fixa krämen, det är helt enkelt bara att vispa in luft i fettet tills det påminner om vispad grädde till konsistensen. Jag tillsatte ändå lite av min misslyckade kräm och lite kokosolja för att ge en mjukare konsistens (kanske 1 msk kokosolja på 1 dl sheasmör? den lämpliga mängden varierar i och med att sheasmörets konsistens varierar). Krämen doftade underbart av kokos. (Kokosolja är förövrigt världens underbaraste produkt och dessutom relativt lätt att få tag på, men mera om det en annan gång ;))

Ibland kan sheasmör vara lite kornigt till konsistensen, speciellt om det är obehandlat, och detta kommer att märkas av även i slutresultatet. Det är dock enkelt att råda bot på, det är bara att värma upp fettet till flytande form, låta det stelna och sedan vispa det. Kornigheten borde förvinna. Det kan annars också vara bra att smälta fettet först om man använder kokosolja eftersom fettet och oljan då blandar sig bättre med varandra. Använd dock så låg värme som möjligt eftersom sheasmör  förlorar en del av sina egenskaper om det blir för varmt.

Vispat sheasmör kan alltså användas som en fet kräm för torr hud. Det är inte gjort för att användas i ansiktet, men jag satte lite på kindbenen och näsan (även de röda ;)) på söndagen utan några problem. Shea smör i sig borde inte täppa till porerna, men kokosolja tenderar att göra det hos vissa hudtyper. Krämen är väldigt bra på att hålla huden fuktad, men också väldigt oljig och det tar en tid för den att sugas upp av huden, vilket säkert kan vara ett stort minus för många. Vissa använder krämen i håret efter att ha duschat för att hålla håret fuktat, men jag vet inte riktigt om jag skulle rekommendera det för nordiskt hår, kan blir oljigt :D Ifall man vill ha en mindre oljig kräm men med samma idé så kan man byta ut sheasmöret mot mangosmör.

Sunday, June 2, 2013

Sommar!

Idag fick jag användning för aloe vera gelen som jag skrev om tidigare... Jag hade igen en ledig dag och när termometern i sovrummet visade 39 grader på morgonen när jag vaknade så hade man ju inget annat val än att gå till parken med M. Det blev en härlig dag med picknick, solning, lite fotboll och gräsänder, men solen visade sig vara starkare och min hud mera veklingaktig än vad jag trodde.

Resultatet...

Ser kanske inte supersnyggt ut... Men jag lovar, imorgon är det brunt istället för rött!!  ;) Men ska vara försiktigare i fortsättningen! Aloe veran verkade i varje fall väldigt skönt kylande :) Andra användningsområden för den är bl.a. oljefri hudkräm, rakgel, lugnande after shave, glidmedel, insektbettslidring samt som ingrediens i ansiktsmasker och annan kosmetika (och som hårgel(???) läste jag).

För övrigt testade jag nu också att göra en vattenmelondrink som baserade sig på sorbet-receptet jag skrev om tidigare. Jag fryste kärnfria vattenmelonbitar över natten och mixade dem sedan på morgonen med lite lime-blodgrape Jaffa (istället för socker-vatten-lime blandningen). Jättelätt att laga och jättefräscht.


Sen hade jag också tänkt skriva om en hudkräm jag försökte fixa igår på kvällen, men det blev lite komplikationer och idag på morgonen hade emulsionen separerat.. Så får återkomma när jag lyckas fixa en ordentlig kräm :P

Men ut med er, det är härligt där! Finland varmast i Europa just nu ;)